Šumava uzdravuje

27.7.2013

 

“Zdraví je vždy až na prvním místě,” říká  Marek Matoušek. Usměvavý mladý lékař, v  jehož hlavě roku 2010 vznikla www.sumava.eu.


marePředloni, v roce 2011 jste otevřel bez jakékoli pomoci rozvojových evropských fondů či  rozličných grantů  jedno z nejmodernějších zdravotnických center Šumavy a Pošumaví. Proč jste nezůstal ve velkém městě nebo v cizině? Mladí a úspěšní se domů vrací jen zcela výjimečně.

“Miluji Šumavu, přírodu, sníh. Březník, Chaloupky, Světlé hory. To jsou magická, tajemná, mystická místa. Harmonizují tělo i duši. Jsem štastný, že tu mohu žít. 

dsc 6793x

Snažíte se v medicíně Šumavu využít i pro její ‘léčivé síly’?


Ve stomatologické ordinaci se pracuje za plného vědomí pacienta a jsem velmi rád za každý prvek tlumící strach a bolest. Málokdo si uvědomí, jak silně strach z bolesti a vlastní bolest pacienta působí zpětně i na lékaře. Lékař a pacient jsou totiž během výkonu značně “propojení”. Proto u nás pracujeme absolutně bezbolestně (ve vlastním zájmu) a učím sebe i pacienty vnímat i to, co je nám dáno shůry. Vážit si všemožných dalších  ‘hojivých účinků’. Říkáme tomu zkratkovitě “Šumava uzdravuje”.

Odpovězte si sami – kdo myslíte, že se bude lépe hojit po náročném chirurgickém zákroku, či kdo bude odolnější zrádné infekci : Člověk kochající se na Březníku pohledem na zapadajícím sluncem do ruda nasvícený Luzný, v noci spící s čistým svědomím jako špalek, anebo vystresovaný podvodník žijící ve lži a v neustálém stresu?

Vyznáváte  komplexní přístup, máte rád některé pohledy MUDr. Hnízdila. Co pro vás znamená být “zdravý” ?

 

Definic “být zdravý ” je mnoho. Zkratkovitě je jedna z definic “dostatek fyzické, duševní a sociální pohody”. Mnoho lidí dnešní doby si ale zdraví spojuje jen s fyzickou stránkou – nemoc je podle nich zlomená noha, infarkt, infekce, když dostanou předepsaná antibiotika. Málokdo ale pojí “zdraví” s duševní pohodou. A co takové mezilidské vztahy – rodinné, sousedské. Ty už do “zdraví” nedává téměř nikdo. Přitom když není v pohodě duše, nemůže být ani tělo. A přesto tolik lidí chodí k lékařům pro zázračnou pilulku, ačkoliv lék drží v rukou sami.

 

Mužete být konkrétní?

 

Tím, jak nakládají se svým životem, kde, jak, s kým, v čem žijí, co jí, co pijí ,kde pracují, co dělají.

Když ke mně přijedou pacienti bydlící na bavorské straně Šumavy, většinou ví, jak se starat o své zdraví. Jsou motivováni, informováni. Pokud jim řeknu, že mají kaz, nebo zánět dásní, zánět parodontu, začervenají se, zastydí. Když ke mi dříve přišel pacient z východní strany Šumavy po otevření v roce 2011 , každé čtvrté dítě mělo zcela rozleptané zuby. Rodič se moc nestyděl. Často jsem jen slyšel : “Bolí to. Něco s tim doktore udělej”. Byli udiveni a často dotčeni, když jim bylo vytčeno, že si nechali kyselinami rozleptat nejtvrdší tkáň v těle, tedy zubní sklovinu. Že nedělali, co dělat měli ( nečistili zuby) a dělali, co dělat neměli. Že se ty kyseliny na zubech někde museli vzít. Nějak se do pusy musely dostat- buď přímo v pití nebo nepřímo zmetabolizováním cukrů uvnitř bakterií, které ze zubů dostatečně neodstraňovali. A že za oboje, pití i jídlo museli v chrámu konzumu – obchodě – zaplatit. Penězma. Jejich penězma. Že investovali do svojí destrukce. Úspěšně.

Nutno ale podotknout, že se naši pacienti vyvíjí před očima, a je radost sledovat jejich posuny ve vztahu k jejich vlastnímu zdraví a zdraví svých dětí, tedy k tomu nejcennějšímu, co máme.

 

Kam tím míříte?

 

Svým pacientům kolem dokola opakuji čtyři myšlenkové linie. Jedna je “myslet komplexně” . Druhá je naučit se myslet v “prioritách”. Naučit se v dnešní informacemi zaneřáděné době odlišovat důležitosti. Třetí je pochopit systém “přičina – následek”- tedy nevypínat analgetiky bolest a tím jen řešit následek. Cíl je analyzovat, rozpoznat a vyřešit příčinu problému. A čtvrtá je v uvědomění si – v odlišení částí těla, které se sami “umí zreparovat, opravit a které naopak, jako například buňky nervového původu, třeba některé buňky v mozku nebo zubní sklovina , samoopravitelné nejsou”. Uražený nebo kyselinama rozleptaný zub nikdy nedoroste, ale infikovaná destruovaná kost pod zubem se za jistých okolností zhojit sama dokáže.

 

“Šumava.eu uzdravuje” není tedy mířena jen na zuby?

 

Samozřejmě že ne. Podívejte se na za loňský rok 2012 zveřejněnou oficiální statistiku provedenou ve 150 zemích světa. Byl spočten tzv “úpadek” společnosti .” Statistici dali dohromady vypitý alkohol na osobu a rok, vykouřené cigarety, prosázené peníze a spotřebu drog. Po nasčítání všech neřestí získala Česká republika zlato” (vice zde pozn. red.).

 Nebo z jiného soudku, víte, že starší čeští muži jsou v Evropě nejobéznějšími vůbec? Nebo že jsme podle statistik WHO na čelných místech ve výskytu kolorektálního karcinomu, na jehož vzniku má naše životospráva značný vliv?  Náš úpadek je ale vidět i na počtu metrů prodejních ploch super-a hypermarketů, v přepočtu na jednoho obyvatele. V Bavorsku najdeme markety daleko za městem a v sobotu odpoledne a neděli s cedulí ZAVŘENO. Navíc nákupy v těchto našich novodobých chrámech trávíme statisticky mnohem více času než jiné okolní národy. A přitom v nich kupujeme výraznou nekvalitu.  Podívejte se na internetový hit  “Peklo na talíři”. Oprávněně se nám říká “popelnice Evropy” .

 

dsc 6645xJste dost otevřený. Nebojíte se říkat nepopulární věci?

Vždyť jde o zdraví. O to nejdůležitější, co máme.

Tím co a kde kupujeme, jíme, dotyčné subjekty podporujeme. Velmi  si vážím produktů hand-made, práce skutečných pracantů, dříčů. Ať je to sýr z Vlčich jam, nebo produkt od vyhlášeného sedláka z Kosma aj. To jsou skuteční velikáni dnešní doby.

Nejde ale jen o kvalitu fyzikálně změřenou, jde  i o nehmotné jedy. Vezměte si, kolik je  mezi lidmi závisti, pomluv, kolik lží, fikcí, moderních “trollů” a rozličných manipulací koluje. Všeobecně už umíme poznat člověka bez jedné končetiny. Poznáme-li, že člověk má slepeckou hůl, dokážeme se k němu patřičně chovat. Co ale zatím neumíme, je identifikovat lidi se zakrnělým svědomím, se zmrzačeným charakterem. Pokud se s takto chorým svědomím nemocní jedinci  naučí dobře mluvit, vezmou si sako a kravatu, přilepí úsměv, jsou to pak velmi nebezpeční “hadi v oblecích”.

Ale pokrok jde dopředu a vědecky již lze pomocí  “otisků  mozku” sledovat tzv. “funkční zóny” (jakýsi značně vylepšený detektor lži –  pozn. red.) a věřím, že brzy, třeba již za pár let, bude finálová debata prezidentských kandidátů ale třeba i kandidátů na starosty měst  pod drobnohledem algorytmů, vyhledávající psychopaty a analyzující např. pravdivost či lživost výroků , při napojení kandidujícího např. na jakési EEG, detektor lži ) (usmívá se – pozn. red)

  

2aCo je podle  Vás nejdůležitější pro naše zdraví?


Pochopení a poznání vlastního těla, jak funguje, poznání svých schopností. Poznání vlastních hojivých a reparačních schopností, objevení vlastních vnitřních  sil. Hojivých sil vlastní zahrádky, bylinek, přírody. Obklopovat se pozitivními jedinci, čerpat energii z pozitivních mystických míst, jakým je pro mne například Březník nebo Knížecí pláně, a chodit obloukem okolo chrámů konzumu, tedy všech super- hyper- giga-marketů.

 

dsc 6661xy

Váš směr je pochopitelný a určitě i uchopitelný.  Pojďme ale zpět, k Vaší profesi, do Vaší ordinace. Pracujete se špičkovou technologií , s nejmodernějšími materiály postupy, pracujete bezbolestně. Přibližte vše trochu více.

 

Pracujeme s moderními technologiemi, které se teprve celosvětově zavádí. Pracujeme pod mikroskopickým zvětšením, Mnoho  věcí snímáme pomocí 3D scanů, virtuálně modelujeme na 3D modelech, odstíny barev vybírame za pomocí automaticky  fungujících spektrofotometrů. Náhrady nám frézují 3D roboti s fantastickou přesností v řádu pár desítek mikrometrů. Požíváme 3D tiskárnu. Tyto věci poté hand-made individualizujeme pro daného pacienta a danou situaci. Zubní tkáně umíme modelovat, odstraňovat či stimulovat lasery. Během jednoho dne např.  dokážeme udělat kompletní definitivní práci, kdy pacient odchází ‘vyspravený’ domů. Žádné dávivé otiskovací hmoty. Pacientům tím šetříme čas a peníze.

Ačkoli se ale  snažíme být být na samotné technologické špičce, nejdůležitější zůstávají znalosti, um a dovednosti našich lékařů, asistentek, laborantů a CAD CAM specialistů. Super-moderní technika je jen skvělým pomocníkem většinou v zlomových situacích, v kterých otvírají další možnosti, kdežto konvenční cesta je v ten moment u konce. Vše má přitom jediný cíl : maximálně kvalitní, profesionální a dlouhodobě trvanlivé řešení. Navíc na vše u nás každý dostane nadstandardní záruku několik let.

 

Naší hlavní prioritou ale je, aby naši pacienti výše zmíněné 3D, 4D ,5D…řešení problémů nikdy nepotřebovali. Veškeré hi-tech jen pomáhají maximálně precizně řešit problém, následek. Náš hlavní cíl je ve snaze pomoci nalézt a upevnit u našich pacientů nový vztah k vlastnímu zdraví. Jsou tomu uzpůsobeny kontroly, které u nás probíhají formou tréninku. Naši pacienti jsou hodnoceni jak kvalitně a pečlivě čistí zuby především v málo přístupných místech, tedy přesně v těch, která se nejčastěji destruují. Bakterie a plak jim přímo vizualizujeme a motivujeme je tím k jeho pravidelné redukci a učíme lidi, aby tyto mikroorganismy live na sobě viděli a uměli vidět. Učíme je, aby těmto bakteriím nedávali to, co jediné jedí a na co čekají, tedy aby poté tento cukr ani nemohli metabolizovat na kyseliny. Vysvětlujeme jim, že když kolem těchto nevyčištěných mikroorganismů projde rajče, mrkev, voda nebo pstruh, bakterie se cukru nedočkají, kyseliny tedy jen tak snadno nevzniknou, zub se tak nerozpustí a tyhle kaz-způsobující streptokoky budou živořit, až časem pojdou hlady. Jdeme po příčině a snažíme se eliminovat problémy v budoucnu.

 

Jak se k Vám mohou noví pacienti, pokud mají zájem, přihlásit?

 

Zájem je, jak na české, tak bavorské straně, velký a je takový, že recepce třeba leta vůbec nebere telefon začínající německým předčíslím. Plošně nové pacienty nepřibíráme. Ale v momentu vyspravení jednoho, dveře pootevřené druhému např. z rodiny jsou.

 

Vše se u Vás točí okolo kvality. Myslíte, že má v budoucnu šanci?

 

Budoucnost patří jednoznačně kvalitě nikoli kvantitě. Naši pacienti ví, že zub opravuji hodinu, dvě ale taky tři, čtyři, ale taky celý den. Sám se snažím jít do hloubky problému, co nejhlouběji. Neplavat na hladině. Mít aktivované a velmi rozvinuté kritické myšlení. A základ úplně ale opravdu úplně všeho je znalost problematiky vychážející ze vzdělanosti.
Mimo jiné je mým favoritem téma ve výběru subdodavatelů, kdy vím ,že beru “jistou nejvyšší možnou kvalitu”. Preferuji menší rodinné německé, rakouské a švýcarské firmy, které nejsou tak velké, aby měly filiálky v Číně. Tyto rodinné fabriky fungující po několik generací jsou pro mne zárukou jistoty. Čínského dodavatele, léta jen nekorektně kopírujícího zmíněné rodinné firmy, nemám ani jednoho a pokud nějaký pacient chce na svém těle v tomto směru ušetřit na materiálech či technologiích, naše cesty se rozcházejí.

 

Mnoho lidí bohužel nemá šanci čekat, až jejich kvalitu v budoucnu někdo ocení. Potřebují vydělávat peníze teď hned…

 

Citát mého oblíbeného ekonoma Tomáše Sedláčka pocházející původně z “klubu rváčů”  zní: Člověk se v dnešní době honí , aby vydělal peníze  v práci kterou nemá rád, dělal v ní s lidmi,  které nesnáší a potom si za těžce vydělané peníze koupil věci, které nepotřebuje.”

Zjednodušeně slovy kamaráda, kterého si velmi vážím, pátera Jana Wirtha : vše co máme, ať fyzické duševní sociální či duchovní, máme jen v jakési dočasné správě na pár desítek let, vše je nám jen dočasně propůjčeno pro náš kraťoučký pozemský pobyt, do doby, než se v prach obrátíme. Spravujeme tak vše “někomu” a máme to spravovat pečlivě, poctivě, pilně a svědomitě.

 

dsc 6740axJste optimista?

Samozřejmě. Světlé zítřky  čekají všechny poctivce, všechny pracanty, dříče, kteří umějí něco unikátního, inovativního. Ti totiž nemají nutnost potřebu  “něco okecávat”, někam se protekčně protlačit, někoho uplácet aby vyhrála jejich nekvalita nad něčí kvalitou. Prosadí se právě tou poctivostí, umem, jedinečností a kvalitou.

Věřím, že v Čechách bude brzy daleko více oceňovaná poctivá lidská práce, znalosti, schopnosti, kvalita a daleko méně vyčuranosti, lsti, nečinnosti. Že jako národ budeme zdravější, že bude ubývat nemocí způsobených naším zběsilým životním stylem.  Věřím, že se více naučíme rozlišovat příčinu a následek. Že budeme umět lépe třídit priority. Že se naučíme rozpoznávat “trolly, šmejdy a hady v oblecích”. Že bude bude mít větší váhu skutečná realita nad sebelépe propagovanou virtualitou.

Že konečně začne vyhrávat skutečná kvalita aneb “Šumava ( eu ) uzdravuje”.

MUDr. Marek Matoušek

 

- lékařská fakuta Univerzita Karlova
- tvůrce Sumava (eu) uzdravuje
- člen MENSA ČR
- mistr republiky ve hře na klarinet
- dlouhodový podporovatel Nadačního fondu proti korupci a ambasador Rekonstrukce státu