Březen nám skončil

   Na počátku posledního týdne března bylo chladněji s nočními mrazy k -3°C. Sníh napadl i u nás v podhůří, příroda začala brzdit svůj letošní velký jarní předstih.

   Ve dvou posledních dnech měsíce opět teploty vystoupaly za větrného počasí až nad +13°C, přidaly se srážky, na horách vydatné. Při kontrole stanic v sobotu 1. dubna v oblasti Kvild místy Hamerský i Kvildský potok přetékal ze břehů. Neunikla pohledu ani předčasná změna krajiny, kdy i v oblasti Kvild louky místy dostávají nazelenalý nádech. Sníh je vidět už jen ojediněle v malých proužcích za hustým lesem, nebo po velkých závějích. Předstih od průměru je zhruba o měsíc.

   V noci na neděli pršelo vydatně, na hřebenech mokře sněžilo. Stanice na hraničním hřebenu naměřily za poslední 3 dny až k 60 mm srážek.

   Kamera Březník zachytila vylití Luzenského potoka. Sníh na hřebenech znovu poklesl a jen nejvyšší polohy hraničního hřebenu si ještě udržely sněhovou pokrývku 10 až 40 cm. Stejně vysoký Boubín svou souvislou sněhovou pokrývku již ztrácel. Během neděle se postupně ochlazovalo a srážky končily, sněžení  nenastalo. K ránu na pondělí 03. 04. nad 1000 m.n.m napadl poprašek, na Březníku 2 cm. Poslední snímek ukazuje jak na Vimperském areálu Vodník mizí zbytky umělého sněhu.

Antonín Vojvodík