Exkurze do Pražírny kávy

Exkurze do Pražírny kávy a Panského pivovaru ve Vlachově Březí

   Žáci 3. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby se ve čtvrtek 30. března zúčastnili exkurze do Pražírny kávy a Panského pivovaru ve Vlachově Březí.

   Nejprve nás přivítal majitel pražírny pan Ivan Lauda. Dozvěděli jsme se, jak a kde rostou kávovníky a jak se získávají kávová zrnka z plodů, která se podobají našim třešním. Uvnitř každého plodu se nachází dvě zrnka kávy. Dužnina se oddělí a zůstanou zrnka, která mají zelenou barvu a nevypražená se nedají konzumovat. Celý proces pražení kávy mohli žáci vidět přímo v praxi.

   Následovala návštěva pivovaru, kde nás přivítal jeden ze tří majitelů Radek. Panský pivovar má svou historii. Založen byl už v roce 1690 a fungoval až do roku 1929, kdy byl zrušen. Nový život pivovaru vrátili tři kamarádi: Radek, Jarda a Aleš. Občané Vlachova Březí v místním „referendu“ vymýšleli název piva. Z mnoha návrhů vítězně vyšla Březí koza. Žáci si prohlédli výrobu piva od sladovny až po stáčení. Každý dostal malou ochutnávku světlého ležáku a tmavého piva.

   Na závěr exkurze jsme se zastavili načerpat energii u obřích kamenů u Dáchova. Exkurze se všem zúčastněným velmi líbila a všichni se vraceli plni nových informací.

Božena Svatošová