Závody ve SG – Trhové Sviny

Trhovosvinenský pohár ve sportovní gymnastice dívek

   Je duben a počasí je opravdu aprílové. Jediný slunečný den po „dlouhodobém období dešťů“ a přes stovku gymnastek z celé republiky ho dobrovolně strávilo ve sportovní hale v Trhových Svinech. Na 25. ročníku v klasickém čtyřboji předváděla své sestavy děvčátka ve věku od sedmi do šestnácti let. Početné publikum uznale ocenilo každý výkon a rozhodčí se snažili spravedlivě vše ohodnotit.

   Mezi závodnicemi se prezentovalo také pět vimperských gymnastek. Na výkonu jim hodně záleželo už i proto, že je přijeli povzbudit jejich rodiče. Nejmladší Anetka Nevaeva zažívala atmosféru velkých závodů úplně poprvé. Svojí velkou premiéru zvládla výborně. Skončila „sice až“ na 25. místě v kateg. VS0A, ale předvedla vše ještě lépe než se očekávalo. Pouze jeden pád z kladiny je rozhodně úspěch.

   V silně obsazené kateg. VS0B zazářila Martinka Bělíková, které opět těsně unikla medailová pozice a to o 0,6 bodu. Od ředitelky závodu obdržela diplom za hezké 5. místo. V téže kategorii si Amálka Hášová vybojovala 14. příčku. O tom, že závodí ráda a moc se snaží, svědčí fakt, že se od minulých závodů celkově zlepšila o celé 3 body.

   Vimperk měl zastoupení i mezi nejstaršími děvčaty. Anetka Hlinková startovala v kateg. VS5C a Maruška Staňková dokonce ve VS6C. Anetka si svým hezkým projevem na prostných a kladině vysloužila 5. místo. Na kladině předvádí obtížné prvky jako je přemet vpřed, vzad, skok obtížnosti B, na prostných zvládá např. araba, šprajcku, blechu. Bohužel stále se nedaří přeskok – přemet přes stůl.

   Maruška Staňková si oproti minulému týdnu také vylepšila celkové skóre a to dokonce o 4 body. Určitou zásluhu na tom měla i změna sestavy na kladině. Na rozdíl od Anetky zvládá přeskok už celkem slušně a její snažení bylo oceněno krásným druhým místem. Děkuji nejen děvčatům za reprezentaci vimperské gymnastiky, ale také rodičům za fotodokumentaci a podporu, která dětem hodně pomáhá.

Marie Kotlíková
předsedkyně oddílu SG TJ Šumavan Vimperk z.s.