Vimperk na Bavorské výstavě

Jihočeský Vimperk se představí na Bavorské zemské krajinné výstavě

   Minulý týden odstartovala slavnostním zahájením Bavorská zemská krajinná výstava ve Freyungu. Ve zcela nově a nápaditě vybudovaném areálu na Geyersbergu s výhledem na Alpy přivítal přítomné starosta Freyungu Olaf Heinrich i bavorský ministerský předseda Markus Söder. Pestrý program bude pokračovat až do 3. října. Jeho součástí bude i partnerské město Vimperk, pod jeho taktovkou proběhne 17. a 18. června Šumavský víkend.

   Právě během těchto dvou dnů se ve Freyungu představí to nejlepší, co kulturní život ve Vimperku a blízkém okolí nabízí. Mezi hlavní taháky sobotního programu bude patřit vystoupení dechového souboru ZUŠ Vimperk, který nejprve zahraje při pochodu areálem společně s mažoretkami Klapeto, následně se přemístí na hlavní pódium a odehraje plnohodnotný koncert. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit také na úvodní slovo starostky města Jaroslavy Martanové, vystoupení sboru Canto při Gymnáziu Vimperk, společné vystoupení Mateřské školky Bohumilice a Kindergarten St. Josef z Freyungu, Elčovickou dudáckou muziku nebo vtipnou česko-německou pohádku O červené Karkulce v podání Národního divadla ze Čkyně. Do programu Šumavského víkendu se zapojí i Státní zámek Vimperk, který bude interaktivní formou prezentovat své stávající expozice. V neděli se pro změnu představí třeba Veronika Spiegelová & Naboso Band, SHŠ Berit nebo literární festival Šumava Litera. Po oba dny zde budou vimperské stánky s ochutnávkami místních produktů, linorytovou dílnou, kde si bude možné vyrobit pohled Vimperka, či zatočit bubnem štěstí. Na Šumavském víkendu se bude svými stánky také prezentovat Informační centrum Vimperk, Jihočeská centrála cestovního ruchu, destinační oblast Šumavsko a Euroregion Šumava. Partnery akce se stali i vimperští podnikatelé, zapojení do abonentní i jednodenní slevové brožury, která je k dispozici každému návštěvníku po celou dobu trvání výstavy. 

   Návštěvníci si budou moci na výstavě prohlédnout stovky druhů květin, keřů a stromů, které jsou promyšleně vysázeny do krásných kompozic. Květinové záhony města Vimperk mají připomínat babiččinu zahrádku v pošumavské vesnici. O realizaci se postaralo vyhlášené Městské zahradnictví Strakonice pod vedením Václava Straky.

   „Je skvělé, že právě v roce, kdy slavíme 20 let partnerství mezi našimi městy, můžeme spolupracovat na tak zásadním projektu pro celý náš region. Už nyní je jisté, že díky Zemské krajinné výstavě navštíví tento region desítky a možná i stovky tisíc návštěvníků, z čehož bude těžit nejen Freyung, ale i města a obce v okolí – včetně Vimperka,“ shrnula účast a spolupráci starostka města Jaroslava Martanová. Podmínky pro přeshraniční spolupráci nebyly nikdy v minulosti příznivější a je skvělé, že může takto zásadně přispívat k rozvoji celého regionu – třeba jako v případě Vimperka a Freyungu. Plody jejich společné práce budou k vidění už o třetím červnovém víkendu na Bavorské zemské krajinné výstavě!

Šimon Blaschko
Koordinátor prezentace města na Bavorské zemské krajinné výstavě
Město Vimperk
Tel. +420 721 410 799
Mail.: simon.blaschko@mesto.vimperk.cz