Re – Problém vyřešen, ovce zastřeleny

Je mi smutno ze článku paní MVDr. Šárky Janáskové a postupu, jaký byl zvolen úředníky města při řešení volně se pohybující ovce s malým jehňátkem.

Taktéž přístup státní policie považuji za neprofesionální, myslím, že měla přijmout trestní oznámení na neznámého pachatele, což patří i mezi její povinnosti, zejména kdy jí nejsou známy všechny skutečnosti, např. o výši způsobené škody. Mohlo se jednat o šlechtěnou ovci v hodnotě desítek tisíc korun. V případě, že se prokáže, že se jedná pouze o přestupek, pak toto oznámení postoupí příslušnému orgánu.

Přestože mám jiný názor na status zvířete, tak Trestní zákoník podle § 134 TZ definuje věc takto:

Věcí se rozumí i ovladatelná přírodní síla. Ustanovení o věcech se vztahují i na živá zvířata a zpracované oddělené části lidského těla, nevyplývá-li z jednotlivých ustanovení trestního zákona něco jiného.“

V trestním zákoníku se pak nachází § 228 TZ, který řeší poškození cizí věci:

Kdo zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou cizí věc, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.“

Jelikož vzniklá škoda zřejmě nepřesáhla částku 10 000 Kč, což je minimální hranice pro vznik škody nikoliv nepatrné, tak se v tomto případě nejedná o trestný čin, ale pouze o přestupek proti majetku podle § 8 odst. 1 písm. a 4 zákona č. 251/2016 Sb. který zní:

Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že úmyslně způsobí škodu na cizím majetku zničením nebo poškozením věci z takového majetku“.

Za tento přestupek může být uložena pokuta do 50 000 Kč.

Život těmto bezbranný zvířatům byl vzat z pouhé pohodlnosti. Nikdo z kompetentních orgánů nechtěl řešit danou situaci humánně a na veterinářku, která umí takovéto situace řešit a má potřebné zkušenosti, nikdo nechtěl čekat. K dispozici byla i uspávací pistole, která by situaci jednoduše vyřešila.

Rozhodně jsem pro exemplární potrestání všech účastníků toho incidentu. Není přeci možné střílet v obvodu města bezbrannou ovci s mládětem, které nikoho neohrožují a v dané lokalitě se bez problémů pohybovaly více než měsíc.

Myslím, že radnice by měla přehodnotit svůj přístup k takto závažnému pochybení a vyvodit z něj patřičné závěry.

Tak zase příště a doufám, že při něčem pozitivním,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města