20 let existence Bike Klubu Vimperk

Letos oslaví Vimperští bikeři 20 let.  Zvykli jsme si, zejména v posledním roce, číst o jejich úspěšné reprezentaci. Za úspěchem ve sportu ale rozhodně nevede rovná pohodlná cesta, tím spíš, začíná-li na malém městě, ve skromných podmínkách.  Přesto je s Bike Klubem Vimperk spjato několik velkých jmen závodníků světové úrovně, kteří tu za dvě desítky let pod vedením  vynikajících trenérů vyrostli.

Poctivá práce, sportovní nadšení, talent, kázeň, tým… odměnou za to jsou úspěchy, které vimperští bikeři sbírají na domácích a mezinárodních soutěžích – a rok 2013 byl nejlepší!

Největší radost Vimperku dělají  v současné době nadějné talenty Jan Vastl a Martin Stošek.

 

 

Na založení klubu i na to, co všechno se stalo za dlouhých 20 let, jsme se zeptali Jiřího Lutovského:

 

Jiří Lutovský (*4. září 1964 v Táboře) – trenér a manažer MTB

Do roku 2008 trénoval českou mountainbikovou reprezentaci (nahradil ho Jan Slavíček). Zúčastnil se Olympiády v Pekingu. Působil v klubu Česká spořitelna MTB Team, kde do roku 2009 trénoval i Terezu Huříkovou. Rovněž je trenérem Sportovního gymnázia a Sportovního centra mládeže ve Vimperku.

DSC 0097

Jiří Lutovský zakladatel Vimperských Bikerů.

 

Jak jsi se dostal  k Vimperským Bikerům a kolik let už tu trénuješ?

Bike klub Vimperk jsme založili na podzim roku 1993 ve Strážném, po jednom z prvních závodů který se v našem regionu konal – právě na sjezdovce ve Strážném. Jinak úplně první závod, který se uskutečnil, byl trochu na černo dělaný tzv. Král Šumavy (rok před tím, než vznikl Král Šumavy v Klatovech).  Náš závod spočíval v tom , že trasa vedla ze Strážného německou stranou Šumavy do Železné Rudy a zpátky po české straně přes Debrník, Prášily, Poledník, Černou horu a Bučinu. Na trase byly pouze orientační body a na německé straně vedla část i jejich Kerngebietem, u nás ještě naštěstí nikdo nestačil vytyčit ty tak oblíbené první zony. I tak jsem sklidil ‘obdiv’ ze strany ochránců přírody, jelikož upoutávku na tento závod vysílal krajský rozhlas. Dokonce přijel i jeden závodník z Č. B. , nějaký Honza Klabouch, se kterým jsme dodnes přátelé, jenom trochu neodhadl Šumavu a terén v kterém se pojede a přijel v krátkém dresu a kraťasech, když ve Strážném (bylo to v září 93) pršelo a na hřebenech padal sníh.

Celou tuhle asi 130 kilometrů dlouhou vyjíždku absolvovalo osm statečných a v čase od 8 h do 10 hodin se dostali zpět do Strážného.
V únoru 94 jsem nastoupil na sportovní gymnázium ve Vimperku jako trenér lyžařů – sjezdařů, ti v té době tady končili a já jsem dostal na starost skupinu lyžařů běžců, kteří v létě jezdili a závodili na horských kolech v týmu Trekking Fox, byli to Kateřina Hanušová, Lucka Hanušová, Petr Steinbach, Růža Randáková. V roce 1995 na podzim nastoupili na gymnázium první specialisté cyklisté, David Šimeček, Jiří Vávra, Ivan Rybařík, Lucka Čuříková, Martin Modlitba. Takže 20 let.
 
 
Kteří známí Bikeři a bikerky tu vyrostli?
 
Kateřina Hanušová – Nash, Růža Randáková historicky první česká medailistka v horských kolech, bronzová medaile na ME Špindl 95, Ivan Rybařík, Petr Samek,  Jirka Samek, Jan Jedlička – kteří své zkušenosti využili ve firmě Sportsoft. Michal Talavašek, Jan Kasík, Jan Fojtík, Josef Kamler,Tereza Huříková, Martin Stošek a Jan Vastl.
 
Horské kolo je velká dřina, trénujete pořád stejně jako před 20 lety?
 
Není to samozřejmě stejné jako před 20 lety, tehdy jsme začínali s tréninkem jen na horském kole a postupem času jsme se dostali i k silničnímu tréninku, závody byly o půl hodiny až hodinu delší, takže přednost měla vytrvalost. Postupně, jak se závody zkracovaly, tak se měnil i trénink k větší intenzitě a hlavné nácviku techniky a dovedností ve sjezdech. Tratě se zkrátily a také technicky ztížily.
 
319397 266387193380217 208632907 n
Český pohár ve sjezdu na Zadově, 1996
 
Co se změnilo za těch 20 let v horských kolech?
 
Začínali jsme na neodpružených kolech s klipsnama a v teniskách , kola vážila 12 – 14 kilo a byla z chrommolybdenové slitiny, dnes máme celoodpružená kola z karbonu vážící 9 kilo.
 
Kolik času za týden strávíte trénováním?
 
Zhruba 20 – 25 hodin.
 
Je známo, že ti rukama prošlo hodně bikerů a bikerek  ale nejznámější jména jsou: Kateřina Nash, Tereza Huříková, Jan Vastl, Martin Stošek. Co by jsi o nich řekl?
 
Kateřina Nash – o té už jsem mluvil.
 
Tereza Huříková – ctižádostivá, byla dříč v tréninku, což dokázala využít v závodech. Plus bylo, že trénovale ve skupině s klukama a chtěla se jim rovnat, to jí posouvalo v její výkonnosti dopředu.
 
Martin Stošek – talentovaný a fyzicky velice dobrý závodník, občas problémy s psychikou, na super výsledek musí mít svůj den.
 
Jan Vastl– ctižádostivý, cílevědomý, talentovaný sportovec, viz. rozhovor , svojí morálkou překonává i různé nedostatky.
 
 
Vyrůstá ve Vimperku další nějaká taková hvězda?
 
V žácích máme momentálně nadějnou skupinu, která získala i medaile z mistrovství republiky , Tereza Sásková, Tereza Řezníková, Samuel Jirouš, Vladislav Doležal.
 
tdl9o1r5
 Šumavský pohár Vimperk 1994

Není škoda, že se za podpory města Vimperk neudělá nějaký závod MČR ve Vimperku?

Škoda to určitě je, nicméně tam hraje roli trochu náš vztah se Svazem cyklistiky, po mojí kritice jejich práce a rozdělování financí na Svazu cyklistiky jsme se dostali na černou listinu, a nejen že nám nebyly přiděleny žádné závody ze seriálu Českého poháru , ale již pátý rok nedostáváme ze Svazu cyklistiky ani korunu na přípravu talentované mládeže, ač tento program Svaz má a dostává na něj peníze z MŠMT.
 

Nicméně příští rok budeme na Zadově ve spolupráci s Lyžařským areálem Zadov pořádat 13.9.  finále Českého poháru horských kol.

 
Letošní sezona 2013 byla pro vás hodně úspěšná. Byl jsi spokojený?
  

Ano jednoznačně spokojený, ale musíme tyto vynikající výsledky podtvrdit i v příštím roce, kdy většina úspěšných závodníků přestupuje do starší kategorie a budou mít těžší pozici prosadit se na stupně vítězů.
 
DSC 0112
Martin Stošek a Jan Vastl jsou největší hvězdy týmu 2013 
 

Jsi spokojený se zázemím ve Vimperku a pomocí města Vimperk ?

Vynikající je to že se podařilo udělat zázemí na Vodníku, asfaltová dráha pro silniční trénink a terén pro trénink na biku, pokud se podaří městu dotáhnout rozvoj Vodníka do konce, včetně všech plánovaných zařízení a tratí, pak to bude špičkové zázemí pro trénink i přípravu.
 

Co se týká pomoci města, dostáváme finanční příspěvek na podporu sportující mládeže do 15 let podle pravidel Sportovní komise města Vimperk, dali jsme k tomu vloni své připomínky co se nám na tomto systému nelíbí ale bohužel bez odezvy. Myslím si, že děti do 15 let podporují více rodiče, nemají ještě takové náklady na sport. Problematická je podle mne mládež 15 – 19 let, kdy se sportování stává dražší, rodiče na to přestávají mít peníze a na mládež v těchto letech puberty, kdy si hledají místo ve společnosti,  čekají další nástrahy ve formě alkoholu a drog. Proto by bylo podle mne potřeba v tomto věku jim dát nějaký program, ale na to potřebujete peníze. Proto i návrh Bike klubu byl, aby se dotace rozdělovaly i na mládež do věku 18 let. 

 
A ještě když jsme u města Vimperk pozdravuji místní finanční úřad, který se Bike Klub snaží zlikvidovat.
 
 
Co by sis přál do dalších 20 let ?
 
Abych se nemusel věčně s někým dohadovat o smysluplnosti naší práce a aby děti a mládež vydržela u sportu i přes masivní kampaň nejrůznějších mobilů, tabletů apod.
 
DSC 0239
Tým 2013 
 
 
Zdeněk Formánek