Knedlo-vepřo-zelo umíme

První farmářské trhy  se letos konaly tuto sobotu na sušickém náměstí. K dostání tu bylo všechno co si jen vymyslíte – pečivo, sýry, ovoce, zelenina, maso, uzeniny, mošt a  v Sušici pražená káva…. Převahu ale tentokrát měly bylinky a zelenina spolu s pečivem, ať už medovým, nebo chlebovým.

 

img 1304

 

K dobré náladě vyhrávala Soilovačka a nechyběla samozřejmě ani soutěž. Tentokrát o nejlepší vepřo-knedlo-zelo, které je spolu se svíčkovou  jedním z nejmilovanějších pokrmů českého národa. I když to tak ale chvíli nevypadalo, protože sehnat 5 lidí do poroty, kteří by ochutnávali a hodnotili, se zdál nadlidský úkol.

img 1347

Ale nakonec vše dobře dopadlo a porota ve složení (zprava) Vladimír Halášek, Jaroslava Konovová, Lenka Kůsová, Jana Javorská (přezdívaná “medová”, protože prodávala ve stánku medové pečivo) a paní Jana  se zhostila svého úkolu velmi zodpovědně.

 

Ukázalo se, že připravit takové knedlo-zelo-vepřo, se kterým by bylo možné “jít s kůží na trh”, a to doslova, byl pro hospodyňky pravděpodobně náročný úkol. Nicméně  tři jídla porotci ochutnat dostali. Tři? Vlastně jen dvě, tak trochu vyzkoušená byla i porota – první a třetí ochutnávka se totiž shodovala, rozdíl byl jen (pochopitelně) v teplotě podávaného jídla a jak se ukázalo, to hrálo velkou roli.

Oceněni byli nakonec oba přihlášení, porota jim přidělila stejný počet bodů – Libuše Zelená a kuchyně Restaurace Fialka. A soudě dle toho, jak si porota “vzorky” vychutnávala, bylo obojí s láskou a pečlivostí vařené. Prostě: knedlo-vepřo-zelo umíme a nemusíme se vůbec za tenhle pokrm stydět.

img 1374 img 1381

 

A co příště? Pánové, připravte se a nenechte se zahanbit. Pravdou je, že většinu z loňských kulinářských dobrot připravovaly ženy – proto se pořadatelé rozhodli, že tentokrát vyzvou muže. “Muži v akci” je název příštího soutěžního gastronomického klání. Bude těžké zejména pro porotu, neboť se při něm trochu  “uvolní” pravidla – není stanoven jednotný pokrm, ale kažýdý může přinést to, co umí uvařit nejlépe.  Takže muži, kteří vládnou vařečkou, mají  šanci se předvést!

 

img 1389

Letošní  Farmářské trhy, jichž bude celkem šest (poslední 5. října),  financuje město Sušice, pořadatelsky je zajišťuj Tomáš Zelený a Olga Melkusová. Nepochybně u žádného z nich nebudou chybět osvědčení moderátoři Radek Nakládal a Jaroslav Hlaváč (všichni jmenovaní na foto zleva).

 

Ještě připomnka pro pány, kteří už teď laškují s myšlenkou, že by předvedli, co v kuchyni dokážou – příští farmářské trhy se konají 15. června a  pro soutěžící je důležitá 10. hodina – do té doby, prosím, přineste své výtvory!

 

-text a foto as-

{gallery}susice/2013/kveten/ft_1_2013/{/gallery}

 

 

  Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko