Psi v roli záchranářů a pomocníků

Prachatice – České Žleby – Stožec

Kdo má nebo někdy měl psa a snažil se ho vycvičit, tak ví že dosáhnout kvalitních výsledků není žádná legrace. A když se psi cvičí jako služební, tedy pro výkon služby v řadách armády, záchranářů nebo policie, pořádnou školou prochází nejen čtyřnohý ‘žák’ ale i jeho psovod.

 

Podle typu zvoleného výcviku pak -oba- absolvují výcvik (14-20 týdnů) v příslušných střediscích. Všestranný výcvik obsahuje zvládnutí pachových prací (stopování), poslušnost a obranu. Speciální výcvik se soustředí na speciální pachové činnosti, kdy je pes cvičen k vyhledání a detekci určitých látek – metoda pachové identifikace, vyhledání drog a omamných látek, vyhledání výbušnin a nástražných výbušných systémů, vyhledání zbraní, vyhledání lidských ostatků, detekci akcelerantů, vyhledání osob v dopravních prostředcích.

 

psovodi1

Historie služební kynologie sahá až do dob Rakousko – Uherska, kdy psi byli neodmyslitelnými pomocníky finanční stráže, četnictva i drážní policie.

 

psovodi2

V současné době je u Policie ČR využíváno celkem 735 služebních psů. U krajských ředitelství je zařazeno do výkonu služby asi 420 psů hlídkových, pátracích a psů na vyhledávání osob v dopravních prostředcích a zhruba 140 psů specialistů. Psovodi se služebními psy jsou zařazeni na oddělení služební kynologie u všech krajských ředitelství policie, k službě cizinecké policie, ochranné službě a pyrotechnickém odboru. (www.policie.cz)

 

Společný výcvik psovodů

Prachatice – České Žleby – Stožec

Psovodi z okresů Prachatice, Strakonice, Písek, Český Krumlov a Jindřichův Hradec se sešli ve dnech 16. a 17. května 2013 na Prachaticku v obci České Žleby a Stožec ke společnému výcviku. V přirozených podmínkách cvičili služební psy k ochraně majetku, života a zdraví osob, k vyhledávání ukrytých osob v terénu a v objektu a také k likvidaci výtržností. K zadržení nebezpečného pachatele využili zkušeného figuranta se speciální atestací na obranářské práce.

 

Význam společných soustředění spočívá jednak v porovnávání výkonnosti, ale zejména přispívají k udržování vysoké připravenosti a použitelnosti policejních psovodů a jejich služebních psů ve službách Policie ČR.  

-red, p cr-