Čkyňská fotbalová revoluce

CSC 0452Pro mnohé fanoušky čkyňského fotbalu to může znamenat tragédii. Pád z krajského přeboru o dvě soutěže níže, odchod všech hráčů, kteří tu hostovali – většinou hráčů základní sestavy, odchod kapitána Zdeňka Sváty, zrušení B týmu. Opak ale může být pravdou. Tým se spojí a trenéři využijí všechny kvalitní odchovance. „Je důležité se teď semknout a pořádně trénovat. Sehrajeme se a možná budeme příští rok bojovat o postup. A když ne, tak nevadí, důležité je hrát srdcem,” vypráví v rozhovoru pro www.sumava.eu vimperský rodák Michal Uhlík, trenér a ústřední postava čkyňského fotbalu.

Kdy jsi začal tušit, že je zle?

Už po zápase s mužstvem z Vodňan jsem neměl dobrý pocit. Ztratili jsme dva body po remíze 3:3. Jinak jsme chtěli bojovat až do konce, ale musíme uznat, že taková ta deka na kluky v posledních kolech padla.

Fotbal na této úrovni již není, respektive nemůže být pro mladé kluky prioritou. Řada z nich studuje, pracuje na směny. Často v Německu nebo v Praze. Byl problém scházet se na tréninku?

Problém to byl opravdu veliký. Je mi jasný, že v dnešní době je práce nebo škola prvořadá, ale je a hlavně i bude potřeba, aby si všichni hráči sáhli na srdíčko (hlavně na to fotbalové) a zamysleli se nad sebou, jestli nemohla ta docházka být opravdu lepší. Nemohu zde nepodotknout, že já s Vencou Turků st. máme své rodiny, práci a svých zájmů také dost a dost a na tréninku jsme také pokaždé. Ale chápu, že je prostě jiná doba a s tím se musíme smířit, což nevím jestli se mi někdy povede.

Proč pád hned o dvě soutěže níže?

Bylo potřeba zjistit, kolik hráčů u nás bude chtít pokračovat v jejich hostování i v I.A třídě. Vedli jsme několik jednání s jednotlivými hráči, kteří stále váhali v tom, jestli pokračovat či ne. Samozřejmě okolní kluby hrající vyšší soutěž než I.A třídu měli v hledáčku jak tyto hráče, ale i naše kmenové, což samozřejmě podstatně ztížilo naše snažení. Ale to je fotbal prostě, tak to je. Musím říct, že to nebylo jednoduché období a museli jsme se objektivně rozhodnout, kam povedou další kroky našeho „A” mužstva. Nakonec se nám nepodařilo žádného hráče na hostování udržet a v tuto chvíli bylo potřeba vzít rozum do hrsti a přihlásit opravdu „jen” I.B třídu.

K tomuto rozhodnutí jsme dospěli po rozumné úvaze a možném složení našeho kádru pro příští sezonu. V žádném případě nechci snižovat kvalitu hráčů, kteří u nás zůstali, ale zdálo se nám to jako risk a už jsme nechtěli zažívat sestupové starosti jako v posledních třech sezonách v KP. Naším cílem bude do kádru zapojovat naše kmenové a mladé hráče, kolem kterých budou zkušení fotbalisté, a věříme tomu, že se nám to podaří. Budeme mít kvalitní kádr a jednoznačně budeme chtít hrát na čele tabulky a třeba se nám povede hned postoupit. Nyní ale potřebujeme, aby si tým sedl, sehrál a pak se uvidí, jaké můžeme mít cíle. Po všech odchodech hráčů, kteří u nás hostovali, se tým hodně obmění a sami ještě nevíme, do čeho jdeme, což byl také důvod našeho nepřihlášení I.A třídy. V neposlední řadě zde hrála svou roli i ekonomická stránka. Tímto bych se chtěl tedy omluvit našim fanouškům, pokud jsme je zklamali, ale bohužel nebyla jiná možnost a zvolili jsme tuto cestu.

O kolik se sníží rozpočet týmu?

Na tuto otázku bych neodpovídal a nechal bych tuto informaci mezi vedením oddílu. Ale samozřejmě se rozpočet sníží.

Budete za této soutěže držet ve Čkyni dva týmy?

Nebudeme přihlašovat dva týmy, neboť již v této sezóně jsme měli problémy občas postavit tým „B” mužstva a v současné chvíli nám odchází 7 hráčů a v kolonce příchodů jsou tři jména, takže aktuálně jsme mínus 4 hráči. Což znamená, že si nemůžeme dovolit přihlásit rezervní tým. Mrzí mě to, tento mančaft je zde od sezóny 2000/2001 pod perfektním vedením Pepíka Stejskala, ale neměli jsme jinou volbu.

Kdy naposledy hrála Čkyně 1.B třídu?

Tuším, že v sezoně 2000/2001.

U týmu zůstáváš, stejně jako Vašek Turek?

Ano, oba pokračujeme u týmu jako trenéři. V žádném případě nehrozil náš odchod, myslím si, že v této situaci by to bylo hodně nefér.

Kdo z hráčů odejde? Kdo přijde?

Odchází všichni hráči, kteří u nás byli na hostování, jde o Michala a Martina Šípa, Petra Vondráška, Pavla Friše, Viktora Valtu a Silvestra Schwarze. Asi odejde i Zdeněk Sváta, který se odstěhoval do Chotýčan a v současné době bohužel nemůže u nás hrát. Myslím si, že půjde do Ševětína, který hraje I.A třídu. Po zranění se vrátí Karel Pojsl a z hostování z Malenic se vrátí Jakub Uhlíř. Jinak se ještě vrátí starý známý Franta Fleischmann. Kádr zřejmě doplňovat nebudeme, budou hrát naši hráči, máme jich dost a myslím si, že v dnešní době se musíme ubrat tímto směrem.

Kdo bude tvořit osu týmu pro další sezónu?

Osu týmu budou tvořit určitě Michal Kuneš, Martin Kvapil, Josef Král, Václav Turek, Josef Vondrášek a plno jiných fotbalistů. Myslím si, že budeme mít dobrý tým.

(pp)