vltava

Aktuálně: Další nájemníci ve Vltavě nebudou

aktuálně / ověřeno:

 

Další nájemníci ve Vltavě nebudou,

vyplývá z dopisu, který starostovi města zaslal o víkendu jednatel společnosti Czech Ordinem RAS s. r. o. René Ščiran. Médiím to sdělil starosta města Ing. Bohumil Petrášek na dnešní mimořádné tiskové konferenci.

 

Po vyhroceném čtvrtečním veřejném setkání k tématu stěhování sociálně slabých občanů do Vltavy, se René Ščiran vyjádřil ve smyslu, že zváží své další působení ve Vimperku. Lhůtu dvou týdnů, kterou pro toto zvážení vyslovil podstatně zkrátil a ještě o víkendu odeslal starostovi města e-mailový dopis, v němž oficiálně potvrdil svá stanoviska.

 

Dopis starostovi města obsahuje tři základní informace:
Společnost Czech Ordinem RAS s. r. o. nebude v objektu bývalého hotelu Vltava ubytovávat žádné další rodiny.

 

Jednatel společnosti dále potvrdil, že nebudou stát v cestě tomu, aby si Vltavu odkoupilo město nebo jiný podnikatelský subjekt a provozoval v něm domov pro seniory.

 

Společnost nebude vystupovat ani proti dalšímu jednání majitele objektu s případným zájemcem o koupi Vltavy a pokud se takový zájemce najde, nebude Czech Ordinem RAS s. r. o. uplatňovat své předkupní právo, které má v nájemní smlouvě.

 

„Děkuji občanům Vimperka, že přišli podpořit práci radnice v této oblasti, protože si myslím, že jejich hojná účast na tomto jednání ukázala nájemcům Vltavy, že to co jim říkáme je skutečně pravda a že si nic nevymýšlíme. Budeme i nadále pokračovat v jednáních s vlastníkem hotelu, abychom společně dosáhli rychlého a efektivního řešení. Je třeba využít současné situace a problém dotáhnout do konce,” řekl starosta Ing. Bohumil Petrášek na tiskové konferenci, kterou svolal na dnešek dopoledne do své kanceláře.

 

„Vnímáme jako pozitivní posun to, že jednání pokročila a že společnost dala toto prohlášení. Neustaneme v žádných jednáních, ať už se týkají přímo hotelu Vltava, nebo snahy o změnu systémového řešení sociální politiky. Budeme hledat takové východisko, které by bylo pro město výhodné bez dalších komplikací. Jak s vlastníkem objektu, tak s případným zájemcem budeme jednat o možnostech provozování zmíněného objektu jako domova pro seniory, nebo hledat další nápady, jak jej vhodně využít.
Ještě ke čtvrtečnímu jednání – byli jsme mile překvapeni vysokým počtem účastníků z řad veřejnosti. Je vidět, že osud města jeho obyvatelům není lhostejný a že je tato a podobná témata „pálí”,” doplnila místostarostka Ing. Jaroslava Martanová.

 

Podle dalšího sdělení starosty již s majitelem objektu Ing. Bublíkem zájemce o provozování Domova pro seniory jednal letos v červnu, tehdy k dohodě nedošlo, vzhledem k požadavkům majitele, který preferuje spíše krátkodobý pronájem a prodej objektu. V současné době je údajně zájemce ochoten přistoupit na odkoupení hotelu po ročním, maximálně dvouletém, nájmu s tím, že zároveň s nájemním smlouvou by uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí – kupní.
Pokud se tato dohoda realizuje, vidíme ji jako současně optimální řešení. Pokud k dohodě nedojde, budeme hledat další možnosti i s tím, že do jednání vstoupíme jako město, což ale nepovažuji za příliš vhodné. Dáváme přednost soukromým subjektům, které mají oprávnění provozovat i sociální služby a jsou k tomuto zřizovány. K rozhodnutí o dalším postupu ze strany města dojdeme, předpokládám, po zjištění dalších informací a uskutečnění avizovaných jednání, do konce září,” upřesnil starosta města.

-ld,as-