vodaci

Vodáků od Soumarského mostu ubývá

Posledním říjnovým dnem končí splouvání Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a mostem u Pěkné. Statistiky Správy Národního parku Šumava hovoří jasně: kvůli přísným pravidlům ochrany přírody mohlo na Teplou Vltavu vyrazit nejmenší množství vodáků v celé historii. Jenom oproti loňskému roku klesl počet lodí o více než tisíc.

 

 

vodaci Sedmnáctikilometrový úsek řeky, který protéká Národním parkem Šumava, mohly kvůli přísným pravidlům ochrany přírody splouvat pouze předem registrované lodě. Turisté měli povoleno se na tuto část řeky vydat, jen když hladina vody dosahuje více než 50 centimetrů. Za nižšího stavu bylo splouvání zakázáno – právě takových dnů bylo letos rekordně málo. „Zákaz vyplout platil letos jen sedm dní. Během ostatních se mohlo normálně splouvat. To je nejméně v historii sledování výšky hladiny na limnigrafické stanici Soumarský Most od roku 2004,” uvádí mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

 

Paradoxně i přes tyto příznivé přírodní podmínky sjelo Teplou Vltavu rekordně nízké množství lidí. Zatímco v roce 2011 vyrazilo na Teplou Vltavu 3406 lodí, letos to bude o více než tisíc lodí méně. Od začátku května do 24. října splulo řeku 2221 lodí, poslední říjnový týden tyto počty vzhledem k chladnému počasí nenavýšil. „Meziroční pokles je daný tím, že se snižuje počet plavidel, která mohou na řeku vyplout,” zdůvodňuje pokles Pavel Pechoušek.

 

Počet lodí, které jsou na úsek od Soumarského mostu puštěny, stanovuje Návštěvní řád Národního parku Šumava, což je obecně závazný předpis stanovující podmínky pro turistické, sportovní a rekreační aktivity osob na území národního parku. „Podle tohoto návštěvního řádu smělo letos vyjet pouze 28 lodí za den, loni to bylo 63 lodí denně,” říká Pechoušek. V roce 2010 se na tento úsek řeky vydalo zhruba 4900 lodních posádek, což bylo o 500 víc než v roce 2009.

 

„Postupné snižování počtu lodí nařizuje naturové posouzení, které v tomto případě hodnotí vliv vodní turistiky na chráněné druhy živočichů a rostlin žijících na Vltavě,” vysvětluje mluvčí. Pokud se hladina letos pohybovala mezi 50 a 61 centimetry, musel lodě letos poprvé doprovázet proškolený průvodce. Při stavu nad 61 centimetrů mohli předem zaregistrovaní vodáci vyrazit na řeku sami. S průvodcem jede vždy skupina sedmi lodí, která vyplouvá ze Soumarského mostu v 9:00, 10:00, 11:00 a 12:00. Letos lidé ze Správy NP Šumava zorganizovali 290 doprovodů pro celkem 1617 lodí, což znamená přes 3000 vodáků.

 

Jaká bude situace na zdejším úseku během příštího roku, není v tuto chvíli jasné. Odborníci na ochranu přírody Správy Národního parku Šumava vypracovali pět možných variant pro splouvání. Tu správnou teď vybírá naturový posuzovatel. „Snažíme se najít tu správnou variantu, které by byla příznivá k turistům i lidem, kteří zde žijí a přitom neporušovala pravidla ochrany přírody,” vysvětluje ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek.

 

 

(jr)

 

 

archivní foto: Miroslav Pecka