Obrazem: Zaniklá osada Dolní Světlé Hory

Příroda na Šumavě odpočítává poslední dny bez sněhové pokrývky. Zdálo by se, že je v tuto roční dobu Šumava již bezbarvá, ale není tomu tak.

 

Vydali jsme se s fotoaparátem do málo známé a turisty jen sporadicky navštěvované lokality, do zaniklé osady Dolní Světlé Hory, která leží přímo pod známým německým lyžařským střediskem v obci Mitterfirmiansreut.

 

Osadu připomínají jak kamenné zdi u cest, tak zbytky domů. Najdeme zde i zrezavělé hrnce, nářadí, ovocné stromy… Na každém kroku na nás dýchá kus historie tohoto místa.

 

Nejstarší zmínka o osadě, která leží 5 km západně od obce Strážný, pochází z roku 1760. Prvními osadníky byli dřevorubci. Od roku 1814 sem byli dočasně nahnáni Židé z jihočeského vnitrozemí, kteří časem přesídlili do Vlachova Březí, Zdíkova či Čkyně. V roce 1910 zde stálo 30 domů v nichž žilo 189 obyvatel, převážně němců.

 

Po vzniku hraničního pásma byla osada srovnána se zemí. Osadu však připomínají bývalé pastviny a velké množství kamenných zdí.

 

Místo je to nádherné, i v pozdním podzimu stojí za návštěvu.

 

Fotografie pořízeny 25. listopadu 2012

 

(ir)

{gallery}volary/2012/11/dolni_svetle_hory{/gallery}

 

Do bývalé osady Dolní Světlé Hory se nejlépe dostaneme po silnici z Philippsreutu na Mauth, v obci Hinterfirmiansreut odbočíme doprava