Artego – skupina historického šermu

Vimperské spolky a kluby se představují: Skupina historického šermu Artego. Další prezentaci spolků a klubů postupně naleznete na vimperku.eu v rubrice Spolky.

 

 

Skupina historického šermu Artego z Vimperka vznikla v roce 2005. Původně ji tvořili pouze 4 členové, postupně se rozrůstala o další posily a nyní jí tvoří 7 mladých nadšenců. Název vznikl hned po založení ze zkratky dvou španělských či latinských slov arte gotika. Gotickým uměním se právě tato skupina nejvíce inspiruje.

 

Jaké byly Vaše začátky?

 

 Skupina začala vybudovávat svou pověst od píky. Zakládající členové z velké části pocházeli ze skupiny historického šermu Berit. Členové Artega si nechali vyrobit své první meče, ušít kostýmy a dali se do práce. Začátky nebyly vůbec jednoduché, ale když se podíváme s odstupem času, můžete sami říci jak se jim povedlo položit základy pro dnešní verzi Artega.

 

 

Je možné objednat si Vaší skupinu na soukromou akci? …..

 

 Ano, je možné si nás objednat na soukromé akce. Již několikrát jsme na soukromých akcích vystoupili. Většinou to byly narozeninové oslavy, kde jsme se představili s naší ohňovou show, která postupně graduje a vrcholí ohňovým nápisem  ARTEGO. Tento nápis lze změnit dle přání zákazníka.

 

 

Je akce na kterou nejraději vzpomínáte, nebo vyberte nějakou veselou historku z nějaké povedené akce.

 

Je spousta akcí, na které se nedá zapomenout. Mezi ty nejlepší se řadí právě ty, kde jsme strávili celý víkend všichni společně. Často vzpomínáme na večerní jízdu do Pardubic, kde jsme se ztratili někde neznámo v lese, a na jedné straně nám ukazovatel nabídl odbočku na Perníkovou chaloupku a vedle nás stál rozbořený ranč Andy. To nám tenkrát do smíchu moc nebylo, nakonec to dobře dopadlo, a tu Kunětickou horu, kam jsme původně měli dorazit, jsme našli. Z letošní sezóny ty nejlepší víkendy byly asi na Pařmen cupu v Česticích a na letním táboře na Lipně. Samozřejmě nesmím opomenout naše vydařené bitvy na Winterbergu, na ty se jen tak zapomenout nedá.

 

 

Jste poměrně mladá skupinka, jaký je Váš průměrný věk?

 

Naší skupinu tvoří převážně studenti a věkový průměr je okolo 23let.

 

 

Letní sezóna je již za Vámi, byla úspěšná?

 

Letní sezóna byla úspěšná, opět jsme úzce spolupracovali s našimi německými sousedy na větších projektech. Prezentovali jsme se opět v Husinci na Husových oslavách. Jako každoročně jsme prošli noční průvod v Českém Krumlově a užili si úžasný víkend v Česticích na Pařmen cupu, kde jsme předvedli naší ohňovou show. Všechny letní víkendy byly plné vystupování, ohňovek a šermu. Navštívili jsme i letní tábor v Nové Peci na Lipně. Pohoda se doplnila o legraci a koupání v sluníčkem prohřátém Lipně.

 

Opět jsme uspořádali vlastní Bitvu na Winterbergu, letos v duchu Zlaté stezky. Zámek v té době ožil i Vimperskými slavnostmi. Každý kdo dorazil, zažil středověk na vlastní kůži. Vše se opravdu dobře vydařilo. Letní sezónu jsme zakončili jako minulý rok na Zdíkovských slavnostech. Slavnosti byly vrcholem naší ohňové show. V rekordním počtu 8 lidí sklidila naše show obrovský úspěch.

 

 

Zazimovat se určitě nechystáte, na co se tedy můžeme těšit?

 

Opět chystáme na začátek prosince společně s DS Bouček a DS Damián čertovskou pohádku O malé čertici. Nově zde budou pekelné souboje s meči a naše premiéra s menší lightstick show. Přijít podívat se na nás můžete hned 2.12. kdy máme premiéru ve Vacově, 5.12. budeme tradičně k vidění ve Vimperku a ještě nás můžete zastihnout 8.12. kdy hrajeme v Lenoře.

 

Pak si dáme určitě pauzu, užijeme si trochu té adventní a vánoční pohody a pak už se můžete těšit na Silvestrovské vlaky 2012. Téma letošního 13. ročníku zní: Piráti, vlak sedmi moří a oceánů. Již teď každý z nás vymýšlí nejvhodnější a nejzábavnější kostým. Takže určitě doražte a prožijte s námi tuto nádhernou výpravu z Vimperka na Kubovo Huť a zpátky. Svařáku, punče a grogu bude opět dosti.

 

Rok 2013 nás motivuje připravit něco nového. Připravujeme nové efekty a novou choreografii do ohňové show. Určitě to bude stát za to. To co děláme, děláme s nadšením. Opět se můžete těšit na třetí ročník bitvy na Winterbergu, kde se pokusíme překonat český rekord v počtu osob plivajících oheň na jednom místě.

 

 

Děkuji za rozhovor.

 

Lenka Doubková

 

 

Odkaz na web : http://artegovimperk.blog.cz/

 

Odkaz na Facebook : 

 

http://www.facebook.com/pages/SH%C5%A0-Artego-Vimperk/118898081475093