Mrazy zesílí, víkend bude slunečný

Zimní počasí panuje více jak týden, sněhová peřina již pokrývá celou Šumavu, výška sněhu je však značně rozdílná. Nejvíce sněhu leží na Březníku 51 cm (údaj z 5.12.), Velký Javor dnes hlásí 46 cm, Prášily 35 cm, Perla 30 cm, Hosova Stráž 25 cm, Horská Kvilda 20 cm, Churáňov 17 cm, Stožec 15 cm, Velhartice 8 cm, Černá v Pošumaví  a Volary 7 cm, Vimperk 4 cm.

Díky celodenním mrazům mohly zimní střediska uměle zasněžovat a a některá o víkendu přivítají první lyžaře. Informovali jsme o tom ZDE.

 

A jaké počasí nás čeká v následujících dnech? Zima rozhodně vydrží. Čtvrtek přinesl z počátku zataženou oblohu se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, kterých během dne postupně ubývalo. Díky chladnějšímu proudění se během dne začalo ochlazovat. V noci na pátek bude obloha převážně polojasná s doznívajícími sněhovými přeháňkami. Teploty budou klesat k -5°C až -9°C, při vyjasnění v mrazových kotlinách i pod -18°C. Páteční den bude polojasný, od jihozápadu budem během dne oblačnosti přibývat až na zataženo, srážky budou ale jevem spíše ojedinělým.

Sobota přinese z počátku více oblačnosti s ojedinělým sněžením, během dne bude oblačnosti ubývat. Denní teploty se udrží pod nulou, nejčastěji mezi -5°C až -2°C, v 1000 metrech kolem -8°C. Noc na neděli bude díky malé oblačnosti velmi chladná, teploty klesnou až k -12°C, v mrazových kotlinách při utišení větru i k -23°C. Neděle přinese slunečné, ale mrazivé počasí, teploty budou opět kolem -4°C.

Počátek následujícího týdne přinese hodně oblačnosti s občasným sněžením a teplotami pod bodem mrazu, postupně ale polojasno a srážky jen ojediněle. Denní teploty nadále kolem -2°C, jen ojediněle se v nižších polohách dostanou k 0°C, v noci budou teploty klesat nejčastěji k -8°C.

 

(ir)

 

Prášily 6. prosince před polednem

 

Filipova Huť 6. prosince po poledni

 

U Kvildy 6. prosince odpoledne

 

Jezerní slať 6. prosince odpoledne