Za svoz odpadu si lehce připlatíme

Poslední letošní zasedání zastupitelstva ve Volarech mělo na programu mimo jiné také schválení nové obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích, jejíž součástí je také poplatek za třídění a svoz komunálního odpadu.

 

Několik let zůstával poplatek ve Volarech na stejné výši a to 440 kč za osobu a rok. Náklady jsou však rok od roku vyšší, v době, kdy sazba stoupla na zmíněných 440 kč stálo skládkovné 1 tuny komunálního odpadu zhruba polovinu co v roce 2012, ceny pohonných hmot jsou také mnohem vyšší než v minulých letech.

 

Město Volary se tak rozhodlo poplatek za svoz odpadu zvýšit. Nejde však o nijak razantní zdražení, jeden občan zaplatí ročně jen o 60 kč více než předešlé roky. Poplatek tak činí 500 kč za osobu a rok. Stejně jako v minulých letech bude poplatek rozdělen na 2 splátky.

 

I přes toto zdražení bude město na svoz odpadu doplácet z obecní kasy, náklady na jednoho občana jsou totiž 961 kč.

 

Třídit odpad by občané měli více než doposud. Čím více odpadu se vytřídí, tím více se sníží náklady na skládkovné a navíc město za tříděný odpad dostává zaplaceno. Ze získaných peněz se například pořízují nové kontejnery na tříděný odpad a můžou se rozšířit sběrná místa či nahradit dosluhující kontejnery.

 

Pro srovnání poplatek za svoz odpadu ve Vimperku je 492 kč a v Prachaticích 500 kč za rok. Nejdražší svoz odpadu v republice budou mít od nového roku v Kaplici na českokrumlovsku, kde budou platit 1000 kč za rok.

 

Ostatní místní poplatky zůstaly pro rok 2013 zcela beze změn, nebude se zvyšovat ani cena vodného  (22,70 kč/m3, bez DPH) a stočného (29,74 kč/m3, bez DPH).

 

(ir)