Přijde obleva nebo mráz?

Jaké bude počasí na vánoční svátky? Bude obleva nebo přijdou mrazy? Kdo sleduje vývoj počasí na následující dny, nestačí se divit. Každý den je předpověď na sváteční dny jiná. Čím to je? Vysvětlení je jednoduché. Nad střední Evropou se bude udržovat výrazné teplotní rozhraní. Západně od nás bude teplý vzduch, kdežto východně se bude udržovat velmi studený arktický vzduch. Kde přesně bude teplotní rozhraní se dá velmi těžko určit. Proto se modely tak často mění a předpověď teplot skáče od -17°C do +7°C.

Vraťme se napřed k počasí minulých dní. Šumavu zasáhla obleva, neplatí to však pro všechny polohy. Sníh postupně odtává v nižších a středních polohách, například na Českokrumlovsku leží většinou jen nesouvislá pokrývka, to samé platí pro oblast od Novopecka, Volarska či Prachaticka. Naopak v okolí Stožce leží souvislá sněhová pokrývka. Západní část Šumavy je na tom o poznání lépe, tam leží sníh i v polohách kolem 600 metrů. V nejvyšších šumavských polohách se obleva neprojevila, zde naopak došlo k nárůstu sněhové pokrývky, Velký Javor hlásí 113 cm, Březník (hájenka) 60 cm, Železná Ruda 30 cm, Churáňov 24 cm, Kvilda 20 cm, Hojsova Stráž 15 cm, Velhartice 7 cm.


Čtvrteční den přináší většinou oblačnou oblohu, beze srážek, teploty se pohybují kolem 0°C, v horských polohách je kolem -2°C. Noc na pátek bude zatažená s teplotami kolem -3°C. Během pátečního rána a dopoledne začne od jihozápadu sněžit, sněžení přejde postupně v polohách pod 500 metrů v déšť, který bude na podchlazeném povrchu namrzat, dojde tak k obdobné situaci jako minulou sobotu. Sobota a neděle by měla podle současných předpokladů přinést hodně oblačnosti, z počátku se sněhovými přeháňkami, které budou v polohách pod 700 metrů, postupně pod 1200 metrů přecházet v déšť, opět hrozí ledovka. Teploty by se měly pohybovat v sobotu kolem nuly, v neděli až kolem 4°C.

Výhled na sváteční dny je nejednoznačný. Podle nejnovějších modelů to vypadá na teplé jihozápadní proudění s občasným deštěm a teplotami až kolem +7°C. Jak však bylo zmíněno výše, může nastat i mrazivá varianta s teplotami pod bodem mrazu, což je však v tuto chvíli méně pravděpodobné.

 

(ir)

 

Březník 20. prosince

 

Koráb 20. prosince