Lyžařský odborník doporučuje, jak začít

Opožděně, ale zato pořádně, k nám dorazila zima, obchody vyhlásily povánoční slevy. Ideální doba poradit začátečníkům, mírně i více pokročilým, jak si užít běh na lyžích, pro který jsou na Šumavě naprosto ideální podmínky. Ve Vimperku o to lepší, že se nad městem nachází sportovní areál Vodník, kde členové Ski klubu Šumava připravují i za pomoci sněžných děl okruhy pro běh na lyžích nejen pro své lyžaře, ale rovněž pro širokou veřejnost.

 

Pravě jeden ze “skiklubáků”, trenér Zbyněk Pavlásek, je nám průvodcem v bílé stopě.

 

 

coach
Proč by si vůbec člověk z dostupných sportů měl vybrat právě běh na lyžích?

 

 

Běh na lyžích patří mezi nejzdravější sporty vůbec. Rovnoměrně zatěžuje všechny části těla, je šetrný vůči pohybovému aparátu. Z tohoto pohledu je velice podobný například s plaváním, avšak běžecké lyžování umožňuje i silný emocionální prožitek během sportování při pohybu v zasněžené zimní krajině, putování opuštěnými místy, ale třeba i při skupinových výletech. Nevýhodou na druhé straně je značná závislost na sněhových a povětrnostních podmínkách.
Zde běh na lyžích patří mezi logisticky náročnější sporty, přesně podle poučky nic není zadarmo.

 

 

Co poradit úplným začátečníkům, kteří se třeba nenaučili běhat na lyžích na škole? Jak se mají naučit na běžkách? Na co si mají dát pozor v začátcích?

 

 

Výhodou našeho sportu je, že ho lze provozovat prakticky na všech výkonnostních úrovních. Od prosté chůze po sportovní jízdu. Od zvládnuté úrovně by se měl odvíjet hlavně výběr terénu a délka výletů, s přihlédnutím na kvalitu sněhu a stop. Když toto dokážeme správně naplánovat, pozitivní zážitek nás jistě nemine.

 

 

Pokud jsme na běžeckých lyžích úplní začátečníci, začínáme od prosté chůze v tzv. dvouoporovém postavení. Těžiště těla uprostřed stopy a kratšími kroky se pomalu „suneme” vpřed. Hole v této fázi nácviku slouží zejména k podpoře stability a rovnováhy. Důležitá je také koordinace pohybů, sladění pohybu paží a nohou. Postupně získáváme pocit jistoty a stability, prodlužujeme krok, lyže dostáváme do skluzu a lehce začínáme přenášet váhu (těžiště) z jedné lyže na druhou. Hole jsou opět hlavně pomůckou pro udržování stability, i když je již můžeme zapojit pro zvýšení rychlosti pohybu. Tyto fáze nácviku nacvičujeme víceméně na rovině, jakýkoli sklon kopce by tento nácvik zatím ztěžoval. Postupně můžeme při mírných sjezdech použít soupažný odpich holemi.

 

 

Velkou roli zde opravdu hraje kvalita sněhu. Ledovatý, tvrdý a zmrzlý sníh není vhodný a pro počáteční výuku je určitě lepší počkat na lepší sněhové podmínky.

 

 

Rozhodně se nenechte odradit počátečními neúspěchy, či zdánlivě pomalým postupem. Pokroky při nácviku jízdy na běžkách jsou postupné a závisí zejména na pravidelném sportování, zmíněné kvalitě sněhu a také na použitém vybavení.

 

 

Když zmiňujete vybavení, jakým způsobem tedy vybrat běžky? Jakou délku? Doporučíte kombi lyže pro ty, kteří si chtějí občas zabruslit? A co lyže se šupinami? Jakou délku hůlek by si měl lyžař zakoupit? Na co si dát pozor při výběru bot?

 

 

Výběr běžek a ostatního nutného vybavení záleží na tom, k čemu je hodláme využívat. Každý prodejce jistě velice rád poradí s výběrem, před nákupem bychom si ale měli ujasnit, kde a jak chceme na běžkách jezdit.

 

 

Pro sportovní jízdu a častější kondiční sportování bych doporučoval mít vybavení na oba styly zvlášť (klasiku i bruslení), a to včetně bot a holí. Pokud bychom slevili z nároků a naše běžkování nebude tak časté a přesto si chceme vyzkoušet oba styly, zde by bylo vhodné pořídit kombi lyže a kombi boty. Hole ale musí být dvoje – na klasiku po ramena,  na bruslení o 10-12 cm delší pod nos.

 

 

Pokud nás zajímají pouze výlety klasickou technikou a naše sportovní nároky nejsou vysoké, může být vhodnou alternativou protiskluzová úprava skluznice pod vázáním tzv. šupiny. Technologie zaznamenala za poslední období značný pokrok a tyto šupinky zvládají uspokojivě 90% sněhových podmínek a odpadá složité mazání. Tuto výhodu oceníme zejména při teplotách kolem nuly. U těchto lyží je alfa a omega budoucí spokojenosti výběr správné tvrdosti lyží – opět by měl odborně poradit prodejce. Bruslení je však na těchto „šupinkách” naprosto nevhodné a rovná se očistci.

 

 

Dalším důležitým parametrem výběru vhodných lyží je předpokládaný převažující terén, ve kterém se chceme na běžkách pohybovat. Pro častou jízdu v neupraveném terénu, hlubokém sněhu volíme ski kratší, širší a pevnější – tzv. backcountry. Pro jízdu ve strojově upravovaných trasách můžeme zvolit sportovnější, delší a lehčí lyže.

 

 

Obdobné je to s lyžařskými botami. Prvotní je představa, k čemu budou hlavně používané, druhým důležitým parametrem je, aby bezvadně seděly na nohou. Otlaky a puchýře nám příjemné zážitky a pocity nepřinesou. Vzhled a značka výrobce je potom parametrem nepodstatným.

 

 

Obecně mají boty na bruslení pevný skelet a podešev, poskytují noze větší oporu v oblasti kotníku, ale na klasiku jsou naprosto nevhodné, zejména díky tvrdé podrážce a tím i častému odření pat lyžaře. Klasické boty jsou naproti tomu daleko měkčí a pohodlnější pro klasickou jízdu i oproti kombíkům, které ale umožňují jízdu oběma styly.

 

 

U bot je ještě nutné brát v úvahu dvojí systém vázání a bot, který nelze mezi sebou kombinovat! Systém SNS mají značky Salomon, Atomic a Adidas, systém NNN používají zejména značky Alpina, Fischer, Madshus a Rossignol.

 

 

Když jedu na běžky, mám mnemotechnickou pomůcku, abych na nic nezapomněl: “ČeRuPePiFoMo, pitomo!” Což znamená: čepice, rukavice, peníze, pití, fotoaparát, mobil. Samozřejmě, že foťák není nutný, přesto souhlasíte s tím? Na co ještě nezapomenout? 

 

 

Mnemotechnická pomůcka je výborná, sám jsem doposud nic podobného nepoužíval, ale také jsem mnohokrát něco zapomněl. Pokud to nejsou zrovna boty (což už se mi ale také stalo…), tak se s tím dá nějak bojovat. Doporučil bych ale rozhodně také jedno suché triko a lehoučkou větrovku, zvláště při delších výletech a pokud plánujeme nějakou tu zastávku. Pokud máme toto triko a větrovku s sebou, můžeme zvolit sportovnější a lehčí oblečení a jízdu si více užijeme. Rozhodně bych nedoporučoval teplé zimní bundy, které jsou pro aktivní jízdu příliš teplé, dojde k propocení oblečení a následnému ještě většímu prochlazení.

 

 

Jak již jsem uvedl v předchozích odpovědích, velice důležité pro zážitky je výběr trasy, počasí a také bych zdůraznil i výběr případných spolulyžařů!

 

 

Doporučte, kam mají nejen Vimperáci vyrazit na běžky. Kde Vy nejraději jezdíte? Kromě Vodníku, pochopitelně…

 

 

Takže kam z Vimperka nejlépe vyrazit? Pro Vimperáky se jeví jako ideální vyrazit na Kubovu Huť vlakem a za dobrých sněhových podmínek se vrátit na lyžích do Vimperka přes Šindlov a Brloh na Sloup či Vodník (Podle aktuálních informací z pátečního odpoledne od členů Ski klubu byla projeta trasa z Vimperka na Šindlov na klasiku i bruslení.
Nástup do stopy je možný na Vodníku nebo U Sloupů u penzionu Šumavous. V místech, kde se projíždí hustším lesem, je méně sněhu a stopa může být horší). Trasa je to poměrně dlouhá, přibližně 23 kilometrů, ale většina trasy je mírné klesání s celkovým negativním převýšením cca 300 metrů. Nevýhodou je zhoršená možnost občerstvení na trase, takže svačinu s sebou.

 

 

Velice pěkné jsou trasy v okolí Stožce, Nového Údolí, Krásné hory, Českých Žlebů i Strážného, kde není takový provoz lyžařů, ale trasy jsou pěkně udržované, v krásném prostředí a s možností navázat na okruhy v blízkém Haidmühle či Bischofsreutu.

 

 

Pokud je málo sněhu a vyrážím s běžkami například na Modravu, daleko častěji volím výlet podél Roklanského potoka na Javoří Pilu, popřípadě na Rokytu po Vchynicko-Tetovské terase, kde bývá daleko volněji a klidněji než na vyhlášený Březník.

 

 

 

Se Zbyňkem Pavláskem přineseme v nejbližší době video, v němž nám ukáže správnou techniku běhu na lyžích a jak správně běžky namazat a starat se o ně!

 

 

 

Josef Rychtář

 

 


Foto: archiv Zbyňka Pavláska

 

 

Zbyněk Pavlásek se svými úspěšnými svěřenci ze Ski klubu Šumava, medailisty z mistrovství republiky

 

medailisti