O víkendu i pod -20 °C, příští týden obleva

Zimní počasí pokračovalo na Šumavě po celý týden. Po vydatném sněžení, které ustalo v noci na pátek došlo o víkendu k částečnému zmenšení oblačnosti pouze ojediněle. Modré oblohy se dočkala například Filipova Huť nebo Březník. Větší část Šumavy však byla zahalena do nízké oblačnosti. Avizované sněžení přišlo dle předpovědi v pondělí dopoledne, sněžilo do večerních hodin a sněhová pokrývka narostla maximálně o 5 cm. K částečnému ubývání oblačnosti došlo ve středu, nízká oblačnost ale opět Šumavu zahalila, výjimkou byla oblast Lipenska, kde zůstala zmenšená oblačnost po většinu noci, ve Frymburku poklesla teplota na -14 °C, pod -16 °C zaznamenala stanice ČHMÚ v Černé v Pošumaví.
Čtvrtek byl opět ve znamení nízké oblačnosti, jen nejvyšší partie Šumavy zaznamenaly v dopoledních hodinách sluneční svit.

 

Noc na pátek nepřinese žádnou změnu, bude většinou zataženo, jen ojediněle polojasno. Noční teploty klesnou k -10 °C, při zmenšené oblačnosti i pod -15 °C. Pátek bude zatažený, během dne však bude docházet ke zmenšování oblačnosti až na polojasno. Denní teploty v rozmezí -8 °C až -5 °C. Noc na sobotu bude jasná až polojasná, místy zataženo nízkou oblačností. Noční teploty kolem -13 °C až -17 °C, v mrazových kotlinách i pod -25°C. Sobota bude nejslunečnějším dnem celého týdne s denními teplotami kolem -6 °C. Nejchladnější bude noc na neděli, kdy teploty poklesnou až k -18°C, v mrazových kotlinách by mohla teplota klesnou poprvé tuto zimu pod -30°C. Během neděle bude docházet k přibývání oblačnosti od západu, denní maxima kolem -4 °C.

 

Pondělí přinese hodně oblačnosti s občasným sněžením a teplotami kolem 0 °C. Od úterý musíme počítat s výraznou oblevou, denní teploty mají šplhat až k +8°C, bude tak docházet k výraznému tání sněhové pokrývky.

Víkend bude přát zimním sportům. Všechna lyžařská šumavská střediska hlásí výborné lyžařské podmínky, běžecké stopy budou před víkendem upraveny.

(ir)

 

u Volar 21. ledna

 

Včelná pod Boubínem 22. ledna