Jaro o víkendu skončí, udeří zima

Počasí v prvních březnových dnech přineslo tolik očekávané slunečné počasí. Denní teploty postupně stoupaly a poprvé se letos na Šumavě dostaly nad deset stupňů i v horských polohách. Díky nočnímu vyjasnění klesaly teploty k -8°C, v mrazových kotlinách i pod -15°C. Sníh odtával relativně pomalu, maximálně několik centimetrů za den. Zatím leží souvislá sněhová pokrývka přibližně od 500 metrů nad mořem

Čtvrtek již od rána přináší zataženou oblohu, beze srážek. Postupně však oblačnost řídne a částečně prosvítá slunce. Během dne se ojediněle vyskytnou slabé dešťové přeháňky, teploty budou šplhat k 13°C, ojediněle i výše. I pátek bude ve znamení velké oblačnosti s dešťovými přeháňkami nebo mrholením, denní teploty opět vystoupí k 10°C, ty noční budou nejčastěji v rozmezí od 0°C do +3°C. Sobotní počasí se příliš od pátečního lišit nebude. Velká oblačnost s občasným slabým deštěm, mlhavo a teploty do +10°C. Neděle přinese ochlazení, denní teploty klesnou k 2°C až 7°C, srážky budou ve formě občasného deště či přeháňek.

Výraznější změnu přinese pondělí, kdy začne na Šumavu proudit studený vzduch od severu. Denní teploty nepřekročí 1°C, deštové srážky se změní ve sněhové. Tím ale ochlazení neskončí. Od úterý se očekávají celodenní mrazy, noční teploty budou klesat k -5°C až -10°C, při vyjasnění v mrazových kotlinách i pod -20°C. Denní teploty nevystoupí nad nulu, budou v rozmezí -6°C až -1°C. Občas se vyskytne sněžení, které ale nebude dle předpovědí nijak výrazné. Chladné počasí s celodenními mrazy by mělo vydržet po celý týden.

 

I přes vysoké denní teploty panují na Šumavě i nadále výborné sněhové podmínky, zatím žádný skiareál nemusel přerušit či ukončit provoz. Před víkendem budou opět upraveny běžecké stopy, problém s kvalitou může být o víkendu na běžeckých stopách do 800 metrů nad mořem, kde již musí běžkaři počítat s možným narušením souvislé pokrývky.

 

Výška sněhu 7. března:

Velký Javor 150 cm, Březník 100 cm, Bučina 65 cm, České Žleby 47 cm, Kvilda 45 cm, Churáňov 45 cm, Hojsova Stráž 26 cm, Hliniště 24 cm, Stožec 19 cm (6.3.), Volary 11 cm, Vimperk 9 cm

 

(ir)

 

Záběry z webkamer 7. března ráno (Vitkův Kámen a Březník):