V Mačicích hořel traktor

V hlubokých lesích shořel lesnický traktor, jihočeský vyšetřovatel předběžně stanovil výši škod na 100 tisíc korun.

 

P3140051

Ve čtvrtek 14. března došlo v lese mezi Mačicemi a Vojnicemi k požáru traktoru LKT 80. V 10:23 vyjeli na místo hasiči z Horažďovic, Soběšic a Strašína.

Na místo události hasiče dovedla spojka, která na ně čekala na hlavní silnici. Přístup k požáru byl velmi špatný. Hasiči dokázali překonat nesčetně nástrah terénu, přesto se přímo k požáru s technikou nedostali. Zůstali stát zhruba sto padesát metrů od hořícího stroje, na poslední metry museli natáhnout dvě hadicová vedení C.

P3140079

Po příjezdu na místo události byli hasiči upozorněni, že přejeli hranice Plzeňského a Jihočeského kraje, proto na místo vyjel vyšetřovatel ze Strakonic. Ten jako příčinu uvedl technickou závadu – zkrat, v jehož důsledku došlo k přetavení hadice s hydraulickým olejem, následnému vznícení a požáru. Vyčíslil předběžně škody na 100 tisíc, na stejnou výši odhadl i uchráněné hodnoty.

 

Obecně lze říct, že pro co nejrychlejší zásah je důležitá dobrá spolupráce s oznamovatelem. Čím přesněji dokáže popsat místo události, tím dříve hasiči mohou zasahovat. I v obcích, kde není těžké uvést přesnou adresu, je vhodné, aby oznamovatel na sebe hasiče upozornil třeba mávnutím a navedl je na místo.

Jedná-li se o mimořádnou událost v terénu nebo není v silách oznamovatele určit přesné místo události, je třeba vycházet z charakteristických orientačních bodů v okolí a krajině. Hasiči znají svůj hasební obvod natolik dokonale, že mnohdy stačí uvést zdánlivý detail a oni přesně vědí, kam mají jet. Doba hledání místa zásahu se významně zkrátí, pokud na hasiče u některých z uvedených orientačních bodů nebo na hlavní silnici počká spojka a na místo události je dovede.

(hzs, red)