Divadelní hra vypráví příběh sklářů na Šumavě a v Bavorském lese

 

V divadelním projektu Čojč Štěstí und Glas se od února do dubna setkalo 20 českých a bavorských studentů v Lenoře na Šumavě a v Theresienthalu v Bavorském lese. Výsledek tohoto divadelního dobrodružství můžete vidět na divadelních představeních, která se uskuteční mezi 5. a 8. dubnem.

 

Je naše štěstí nerozbitné? Je minulost opravdu už minulostí, nebo jen na chvíli odpočívá? Co vše se musí rozbít, aby mohlo vzniknout něco nového?

 

Dalekohledem historiků a skrze poškrábané brýle očitých svědků se mladí lidé dívali na dějiny dvou sklářských obcí. Výsledky nepojali obvyklým způsobem, z pohledu viníků a obějí, nýbrž z pohledu sklářů a jejich rodin. Sklo symbolizuje dlouhou dobu bohatství a blahobytu, zároveň ale značí křehkost a zranitelnost. Při rozebírání osudů místních lidí se studenti ptali také sami sebe: jaké úhly pohledu nám nabízí pohled skrze sklo? Jak moc je osobní štěstí závislé na politickém

 

Lenora a Theresienthal – tato dvě místa zastupují dvě různé perspektivy pro příběhy, které se v Bavorském lese a na Šumavě během dvacátého století odehrály, přesto však mají více společného, než si člověk myslí.

 

Divadelní představení:

6. 4. 2013 v 19h ve sklárně v Theresienthalu, vstup volný

 

Představení pro školy:

Prachatice, 5. 4. 2013, 10:20

Viechtach, 8. 4. 2013, 11:30

 

text a foto: Linda Petáková, projektová vedoucí

 

{gallery}volary/2013/03/lenora_stesti_und_glas{/gallery}