policie cr-auto

Žena s dětmi se ztratila cestou na Boubín

Blízko k tragédii měl velikonoční výlet pro sedmatřicetiletou ženu z Kolínska a její dva syny ve věku deset a sedm let. Nechybělo mnoho a jejich výlet na Šumavě si mohl vybrat daň nejvyšší.

 

Žena se svými syny vyrazila v neděli okolo poledne z Volar na výlet, za cíl své cesty si vybrali Boubínský prales. V okamžiku, kdy se žena chtěla v podvečer vrátit zpět, zjistila, že nemůže najít cestu. Proto se rozhodla mobilním telefonem požádat o pomoc.

 

“Vytočila linku hasičského záchranného sboru a uvedla, že se ztratila. Na místo ihned vyrazila jednotka dobrovolných hasičů z Horní Vltavice a z Lenory. Zároveň hasiči po sedmé hodině večer informovali policii, takže směrem k Boubínskému pralesu vyjela také hlídka z obvodního oddělení v Horní Vltavici,” popsala záchrannou akci policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová. Na pomoc byli přivoláni také pracovníci Horské služby s jejich cvičenými psy.

 

Žena v telefonu uvedla, že stojí kdesi na asfaltové cestě u potůčku, přesnější polohu nedokázala pátrajícím udat. Situace byla o to dramatičtější, že žena byla s dětmi již několik hodin venku, začínalo se stmívat a v mrazivém počasí hrozilo, že brzy prochladnou. “Policisté provedli lokalizaci jejího telefonu a pátrací akce se rozběhla na plné obrátky. Na pomoc přijeli ještě hasiči a policisté z Volar a profesionální hasiči z Prachatic. Celkem se akce účastnilo 31 dobrovolných hasičů, 5 profesionálních hasičů, 6 policistů, dva pracovníci polesí Zátoň a 2 příslušníci horské služby se psy na čtyřkolkách propátrávali terén ve směru od Zátoně k vrcholu Boubína,” uvedla policejní mluvčí.

 

V deset hodin večer přišla dobrá zpráva. “Žena i se syny byla v pořádku nalezena na jedné lesní cestě. Neměli žádná zranění ani omrzliny, přesto byli převezeni do nemocnice v Prachaticích na pozorování, protože byli deset hodin venku v chladném počasí,” sdělila policejní mluvčí. Jak dodává na závěr, s ohledem na počasí, kdy sněžilo a teplota se pohybovala pod nulou, pátrajícím se zřejmě podařilo ženě a jejím dětem zachránit život, neboť celou noc by jen ztěží v těchto podmínkách přežili.

 

(red)