Čkyňské děti: „U nás se na fotbale neperou”

Čkyně versus Vodňany – nejdůležitější zápas roku, který hodně napoví, jestli čkyňští fotbalisté budou i v příštím roce kopat krajskou soutěž. Na zápas se chystají i ti nejmenší fotbaloví fanoušci. Jak se na čkyňský fotbal dívají třináctileté děti? V rozhovoru hovoří Zdeněk Vojtíšek, Jan Chrášťanský, Michal Uhlík, Ondřej Staněk, Kristýna Hadová a Kristýna Švecová.

Chodíte na fotbal ve Čkyni?

Zdeněk: Já chodím na fotbal pořád. Chci to vždycky na vlastní oči vidět. Baví mě vidět všechny fotbaly ve Čkyni.

Honza: Když je to přímo ve Čkyni, tak to sleduju. Když se nudím, tak se jdu podívat i do Dolan, třeba na Fichtl cup. Ale nejvíc sleduju fotbal, to je jasný.

Michal: Já chodím jen na fotbal. Na všechny fotbaly.Většinou jezdím s taťkou autobusem i na venkovní zápasy. Rád se dívám i na tréninky, zajímá mě, co velký dělají. Taky jezdím na jiný zápasy, třeba do Vacova nebo do Vimperka.

Kristýna H.: My chodíme s našima hodně v létě. Chodíme se koukat na fotbal. Ale táta už fotbal nehraje, teď hraje nohejbal.

Myslíte, že má dospělý fotbal ve Čkyni dobrou úroveň?

Zdeněk: Já myslím, že jo. Jsou to hodně napínavý zápasy. Někdy Čkyně vyhraje a někdy ne.

Michal: Má dost dobrou úroveň. Určitě. Je tu hodně dobrých hráčů i trenérů.

Honza: Jo určitě! I já hraju ve Čkyni fotbal, takže vím, že se tu hraje dobrej fotbal.

Ondřej: Já nevím. Já jsem z Malenic!

Víte s kým bude Čkyně hrát v sobotu?

Michal: S Vodňanama. Je to hodně důležitej zápas, kde se rozhodne, jestli spadneme.

Zdeněk: To určitě půjdu!

Kristýna Š.: Asi taky půjdu, když je to tak důležitej zápas. Občas chodíme s taťkou. On si dá pivo a díváme se. Ale fotbal mě moc nebaví.

IMG 0076Budete fandit?

Zdeněk: To je jasný. Nebudu křičet Let´s go, ale budu držet strašně palce.

Honza: Určitě je budu podporovat.

Ondřej: My uděláme v Malenicích obrovský billboard Čkyně vyhraje. Přivezu ho na kole! Hlavně musí být ale všechno v klidu.

Líbí se vám, když se na fotbale nadává?

Všichni: Ne!

Zdeněk: Je to hrozný, když se tam všichni překřikují a jsou sprostí. Kříčí jdi někam a tak.

Michal: To ani nemůžeme říct, co se ve Čkyni na fotbale říká. To by bylo samý píp, píp, píp.

Honza: Jo vážně. Někdy jsou tam všichni hrozně sprostý. To je divný, ne?!

Ondřej: To na fotbal nepatří.

Michal: Aspoň se ale nervou.

Ondřej: To je pravda. Ty fanoušci všechno rozmlátí, ty chuligáni. Viděl jsem to v televizi. Ještě, že v Malenicích jsou lidi počestný a slušný. Ale všude jinde jsou zkažený. Ještě v Dřešíně to ujde. Nesnáším lidi, co chodí na sport jen kvůli tomu, aby se poprali. Když se podíváte někdy na nějakej sport, jak je tam zatýkají ty chuligány. Ty jsou zmrskaný, jak carský důstojníci. Ty neví, kde jsou. Musí na ně dávat vodní dělo.

Máte ze čkyňských hráčů někoho, kdo se vám líbí?

Honza: Jojo, mně se líbí jeden útočník. Toho jsem párkrát viděl. Nevím jak se jmenuje. Je to útočník. Míša bude vědět.

Michal: Pavel Friš

Zdeněk: Já nemám žádnýho vzora, ale líbí se mi Paleš Holfled. Líbí se mi, jak stojí, jeho brankářskej postoj. Jinak se mi líbí Vaclík ve Spartě a z těch světovejch mám rád ty, jak krásně rozehrajou.

Michal: Pro mě jsou vzor všichni, protože jsou starší než já a sleduju jaký dělají kličky, abych věděl jak na to. Někdy se jich zeptám, jak to dělají.

(pp)

(Redaktor www.ckyne.eu s žáky čkyňské základní školy hovořil o tématu, které se objeví ve článku uveřejněném v červnových Aktualitách ze života Čkyně. Při povídání se společně dostali i na fotbal, který děvčatům ve skupině dle předpokladů moc neseděl, o to víc se rozpovídali hoši. Děvčata se nejvíce dostala ke slovu při jiných tématech.)