Velká voda? Zatím jen varování

Pokud se situace dramaticky nenadále nezmění, hladiny šumavských řek by měly zůstat ve svých korytech. Varování před bouřkami a vydatným deštěm spojeným se vzestupem většiny řek vydali hydrometeorologové pro celou ČR mimo Moravy, s platností ode dneška až do pátku. 

 

Jak vidí  nadcházející počasí  šumavský meteorolog IVO ROLČÍK?

“Meteorologové vydali pro Čechy výstrahu před silnými bouřkami, které hrozí také na Šumavě. Podle dostupných informací jde o nejnižší stupeň nebezpečí. Lokálně může spadnout do 30 mm srážek, což by nemělo mít nijak výrazný vliv na zvedání toků. Maximálně může dojít ke krátkodobému a lokálnímu zvednutí hladin. Bouřky může doprovázet vítr v nárazech kolem 20 m/s, vyloučit nelze ani lokální krupobití. Během noci budou bouřky doznívat.

Větší nebezpečí nastane během zítřka, kdy nás od jihovýchodu zasáhne trvalejší déšť, místy i vydatnější, takže v nasycených povodích může docházet ke zvednutí hladin toků. Podle současných modelů to vypadá, že další výrazné srážky dorazí na Šumavu během soboty, to však budou meteorologové teprve upřesňovat, zcela jistě bude vydána další výstraha, o které vás budeme informovat.”

-as,ir-