ČHMÚ: Výstraha na vydatný déšť

Měsíc květen nám před pár dny dokázal, že umí přinést zcela zimní počasí. Na nejvyšším šumavském vrcholu, na Velkém Javoru, naměřili meteorologové v pondělí ráno sněhovou pokrývku vysokou 30 cm, podrobněji jsme o tom informovali včetně fotografií ZDE. Sněhová pokrývka se zde drží již 4. dnem, ve čtvrtek ráno zde leželo 11 cm sněhu. Středeční ráno (29.5.) pro změnu překvapilo nejchladnějším ránem letošního května, náš spolupracovník Antonín Vojvodík naměřil na stanici Perla teplotu -4,8°C, na Březníku -3,5°C. Mrzlo i v dalších známých mrazových kotlinách na Rokytské slati, Horské Kvildě, na Hliništi i ve Volarech. Teplota se lehce pod bod mrazu dostala i na naší meteostanici v Prášilech (-0,2°C).

 

Fotografie z okolí Velkého Javoru a Malého Ostrého (foto Lukáš Ronge, Humlnet.cz):

{gallery}volary/2013/05/osser_05_28_I{/gallery} 

 

Čtvrtek přináší od ranních hodin velkou oblačnost a relativně nízké teploty, v nižších polohách kolem 11°C, od vyšších poloh do 9°C. Odpoledne začne od východu postupně pršet, déšť bude trvalejší a místy i vydatnější, slábnout bude až v noci na pátek. Do pátečního rána by mělo spadnout mezi 10 -30 mm srážek, na návětří i více. ČHMÚ proto vydal výstrahu pro Jihočeský kraj na vydatný déšť a povodňovou bdělost. Stoupat můžou především toky v povodí horní Vltavy nad Lipnem. Pršet, ikdyž slaběji, bude i během pátka. Vyloučit nelze ani bouřky. Denní teploty nepřekročí 15°C, v horských oblastech budou maxima jen kolem 10°C.

 

Fotografie z okolí Velkého Javoru a Malého Ostrého (foto Lukáš Ronge, Humlnet.cz):

{gallery}volary/2013/05/osser_05_28_II{/gallery}

 

Dle současných modelů to vypadá, že v sobotu zasáhne Šumavu další výrazné srážkové pásmo. To však meteorologové budou ještě upřesňovat. V sobotu by mělo být zataženo s deštěm, místy i vydatnějším, v neděli beze změn, opět déšť. Denní teploty kolem 13°C. Srážek i oblačnosti by mělo postupně ubývat od pondělí, i teploty by se měly dostat až ke 20°C. Počítat musíme ale i v tyto dny s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami.

 

(ir)