Ve Volarech se opět vaří pivo

Po více jak padesátileté pauze se ve Volarech začalo opět vařit pivo. Minipivovar stojí v opraveném hotelu Bobík, který se bude otvírat příští týden. 

 

Vaření první várky volarského piva začalo 1. srpna v dopoledních hodinách, nenechala si ho ujít starostka města Volary Martina Pospíšilová, která vsypala do varny první slad. Sládek Milan Maršálek z Plzně, který pivo pro Volary vaří, prozradil, že pivo bude živé kvasnicové, nepasterované a nefiltrované. Vařit se bude jak světlé, tak i tmavé pivo. Jedna várka znamená 250 litrů piva, aby se naplnila kvasná káď o objemu 500 litrů, musí se uvařit 2 várky. Volarský minipivovar má dvě kádě o objemu 500 litrů. Po určitém čase se pivo přečerpá do tanků, každý je o objemu 500 litrů, čili kapacita sklepa je 2500 litrů piva. 

 

Plzeňskému sládkovi Maršálkovi asistoval při vaření prvních 2 várek pan Miroslav Bajčík z Volar, který se stane volarským sládkem a také prezident Českomoravského svazu minipivovarů dipl. Ing. Jan Šuráň z firmy Pivo Praha, která minipivovar ve Volarech postavila.  

 

 

První zmínka o volarském pivu se datuje k počátku 16. století, kdy Volary dostaly právo vařit pivo. To se zde vařilo 55 let. Po dlouhé odmlce se pivo začalo vařit až v roce 1879. Poslední pivo opustilo volarský pivovar v roce 1960, kdy tehdejší Jihočeské pivovary rozhodly o uzavření místního pivovaru.

 

Volary nyní obnovují tradici vaření piva. Ochutnat volarské pivo budou moci lidé již příští pátek 9. srpna, kdy se otevře Městský hotel Bobík, kde se bude pivo točit jak v restauraci, tak i ve Formance.

 

Ve čtvrtek 8. srpna bude v Městském hotelu Bobík od 10 do 12 hodin den otevřených dveří, součástí bude i prohlídka nového minipivovaru.

 

 

 

 

(ir)