20. volarské slavnosti jsou za námi

Je za námi 20. ročník volarských slavností dřeva. Nultý ročník slavností se konal v roce 1993, v roce 2002 se slavnosti díky ničivým povodním nekonaly. Letos tak slaví slavnosti kulaté dvacetiny.

 

Hlavním hostem slavností byla česká rocková kapela Turbo, která vystoupila hned po zahájení slavností. Jejich vystoupení mělo veliký ohlas, publikum si s chutí zazpívalo známé hity této kapely, která začala hrát již v roce 1981. Velké množství příznivců si našlasoutěž Eurojack, největší dřevorubecký závod v Evropě. Silní chlapi předvedli ve Volarech velkolepé a napínavé disciplíny jako jsou přesekávání kmenů, řezání velkými ručními pilami či řezání upravenými motorovými pilami. Křtu se dočkalo na volarském náměstí DVD volarských slavností dřeva, které se vrací k uplynulým 19 ročníkům slavností. Páter Hovorka vysvětlil v hotelu Bobík za přítomnosti mnoha hostů nový minipivovar.

 

Sobotní odpoledne patřilo pravidelné soutěži o putovní dřevák, jehož vítězem se stalo domácí družstvo z Volar. Večer se konala veselice pod širým nebem s kapelou Přímý Přenos. O půlnoci se přítomní dočkali ohňostroje, což zaznamenala i naše webkamera umístěná na komíně:

 

Nedělní dopoledne patřilo jako každý rok pokusu o překonání rekordu v počtu lidí v dřevěné obuvi. Rekord z roku 2010 s počtem 263 účastníků překonán nebyl, 18. srpna se zaregistrovalo podle agentury Dobrý den 201 účastníků, loni to bylo 202. Oceněn byl pamětním listem nejmladší účastník, nejstarší účastnice, nejvzdálenější účastník (Londýn) a také nejoriginálnější účastník, který přijel na historickém Velorexu, na kterém měl několik dřeváků. Mezi světové kuriozity se zapsal dřevák ze Švédské žuly, jehož váha je 7,9 kg. Tento “kamenný” dřevák věnoval kameník starostce Martině Pospíšilové.

 

Volary byly po celý víkend provoněny dřevem, atmosféra výborná, počasí na jedničku. 20. volarské slavnosti dřeva se povedly a již nyní se můžeme těšit na další ročník.

 

(ir)

 

Sobota 17. srpna: 

{gallery}volary/foto_obce/2013_08/slavnosti_08_17{/gallery}

 

Neděle 18. srpna:

{gallery}volary/foto_obce/2013_08/slavnosti_08_18{/gallery}