Zastupitelé zamítli přejmenování ulice

AKTUALIZOVÁNO 18.12.

Jedním z bodů jednání zastupitelstva města Volary konaného v pondělí 21. října bylo projednání návrhu na přejmenování části ulice Budějovická v lokalitě známé jako Mlýny.

 

S návrhem na přejmenování přišel pan Jiří Musálek, který v Budějovické ulici bydlí. Co ho k žádosti o změnu názvu vedlo? Především to, že část Budějovické ulice pokračuje i za městem Volary v části zvané Mlýny a obchodní partneři, kteří za panem Musálkem jezdí ho nemůžou najít. Na konci Volar se otáčejí v domnění, že dál už Budějovická ulice nepokračuje. 

 

Změnou v označení lokality na historický název Planerův dvůr, který je zanesen i v mapách chtěl docílit lepší orientace přijíždějících občanů. Pravdou ale je, že v mapách je označení nejen Planerův Dvůr, ale i správné označení Budějovická ulice.

 

Správní odbor Městského úřadu ve Volarech však nedoporučil přejmenovat jen část ulice před domem pana Musálka jak žádal, ale celou část ulice Budějovická. To však jen za předpokladu, že s přejmenováním bude souhlasit většina trvale zde žijích občanů nad 18 let. Dotčení občané byli osloveni, celkem 40 osob, z nichž 31 občanů bylo proti přejmenování na Planerův Dvůr. Změna názvu ulice by totiž byla pro občany zatěžující v tom, že by museli vyměnit veškeré osobní doklady, provést změny u smluv, půjček, hypoték atd.

 

Na zastupitelstvu byla na toto téma i diskuze, které se účastnil i iniciátor pan Musálek. Zastupitel Martin Janda přišel s protinávrhem a to přejmenovat jen část ulice od domu pana Musálka. To však při hlasování zastupitelé neschválili, proti byla nadpoloviční většina. Stejně tak neprošlo schválení celé části ulice na Planerův Dvůr. Byl tak vyslyšen názor většiny místních obyvatel a název ulice tak zůstává beze změn.

 

Označení této lokality je malinko komplikované. Historický název této části Volar je Planerův dvůr, po 2. světové válce se však uchytil název Mlýny, oficiální adresa je však Budějovická ulice. Málokdo z místních ví, že historický název byl právě Planerův Dvůr, většina místních tuto lokalitu zná pod názvem Mlýny. 

 

(ir)

 

Lokalita Planerův dvůr, zdroj: mapy.cz