Teploty bez výraznějších změn

Ochlazení, které jsme slibovali minulý týden, dorazilo na Šumavu přesně podle předpokladů a to z neděle na pondělí. Celý víkend se teploty ještě držely nad bodem mrazu, zlom přišel v neděli večer, kdy teploty klesly pod nulu a dešťové přeháňky a mrholení přešlo ve slabé a občasné sněžení. Sněhu však napadlo maximálně pár centimetrů. Díky teplotám pod bodem mrazu můžou provozovatelé zimních areálů zasněžovat sjezdové tratě. Nejslunečnějším a zároveň i nejchladnějším dnem se stala středa, ranní teploty byly závislé na množství oblačnosti. O mrazivém ránu jsme informovali ZDE. Oblačnost dorazila ve středu až po 21. hodině, díky tomu po západu slunce následoval prudký, ikdyž je krátký, pokles teplot. Nejnižší teplotu zaznamenala meteostanice na Březníku a to -19,8°C, bylo tak stanoveno nové teplotní minimum nadcházející zimy. Ve čtvrtek přecházela přes Šumavu teplá fronta, sněhové srážky přešly v dešťové a mrznoucí, což způsobilo vznik ledovky. V podvečerních hodinách od vyšších poloh přešlo mrholení ve slabé sněžení.

 

Páteční den začal zataženou oblohou, která vydrží po celý den. V podvečerních a večerních hodinách by mělo začít slabě sněžit. Nejvyšší denní teploty vystoupí k 3°C, v horských polohách se teplota udrží slabě pod bodem mrazu. V sobotu dopoledne bude pokračovat slabé a občasné sněžení, které bude během dne ustávat a oblačnost se začne protrhávat. Maximální teploty vystoupí na 2°C až 5°C, sníh tak v nižších i středních polohách bude tát. Udrží se jen v horských polohách, kde teplota vystoupí jen k 0°C. V noci na neděli klesnou teploty na -2°C až -5°C, ty denní maximálně ke 4°C nad nulou. Přeháňky se během neděle očekávají častěji v horských polohách. Více sněhu napadne na německé straně Šumavy a to do 10 cm, na české straně Šumavy díky závětří jen do 5 cm.

 

Nejteplejším dnem by mělo být podle současných modelů pondělí, kdy teploty vystoupí až k 6°C, v horských polohách lehce nad bod mrazu. Obloha bude oblačná s občasnými dešťovými srážkami. Od úterý by mělo být převážně zataženo nízkou oblačností, jen ojediněle bude polojasno. Při slunečnu se teploty dostanou opět až k +6°C, při nízké oblačnosti do +4°C, noční teploty spadnou slabě pod bod mrazu. Srážky a ochlazení se očekává až v druhé polovině pracovního týdne.

 

Výška sněhu 28. listopadu: pod Boubínem 16 cm (údaj z 27.11.), Březník 10 cm, Horská Kvilda 9 cm, Churáňov 6 cm, Bučina 4 cm, Nicov 4 cm, Velký Javor 3 cm, Hojsova Stráž 3 cm, Černá v Pošumaví 2 cm, Velhartice 1 cm, Volary 1 cm

 

Středa 27. listopadu pohledem našich webkamer:

 

Graf ze stanice Březník, kde teplota klesla na -19,8°C, (upraveno, zdroj: ČHMÚ):

 

(ir)