Začne se ochlazovat

Teplé počasí, které přetrvává na Šumavě už měsíc, skončí. Teploty v prvních lednových dnech vystupovaly nezvykle vysoko, maxima šplhala i nad 10°C, ojediněle i nad 13°C. Informovali jsme o tom podrobněji 7. ledna. Srážky se po několika týdnech sucha vyskytly v neděli 5. ledna, kromě horských poloh však byly ve formě deště. Srážkové úhrny však byly nízké, většinou do 2 mm. Nově napadlý sníh však vlivem vysokých teplot rychle roztál. Souvislá pokrývka se drží většinou nad 1000 metry, výjimkou je třeba oblast Hliniště a Lenory, kde i přes nadmořskou výšku kolem 800 metrů leží 10 až 15 cm firnu. V posledních dnech jsou na Šumavě především po ránu velké teplotní rozdíly i na malém území. Některá údolí mají mrazivá rána a o pár kilometrů dál jsou teploty i o více jak 10°C vyšší. Může za to příliv teplého vzduchu ve vyšších vrstvách atmosféry a zároveň fénový efekt, kdy se teplý vzduch při sestupu do nižších poloh ještě více ohřívá.

 

Čtvrteční ráno přineslo místy mlhy nebo nízkou oblačnost, byly místa i s polojasnou oblohou. Teploty se pohybovaly od -2°C do +11°C. Během dne se oteplí na 10°C až 13°C v ojedinělých případech lze očekávat i vyšší maxima, teplo bude i v horských polohách a to kolem 10°C. Obloha bude oblačná až polojasná, večer až zatažená, později se přidá déšť, který bude na studené frontě postupně v polohách nad 800 metrů přecházet ve sněžení. Během čtvrtečního odpoledne zesílí vítr, který v nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 15 m/s. V pátek budou dopoledne doznívat srážky, na horách sněhové, denní teploty v přílivu chladnějšího vzduchu vystoupí na 4°C až 7°C. Opět bude foukat silnější vítr do 15 m/s. 

 

V sobotu bude zpočátku polojasno až skoro jasno, ranní teploty klesnou slabě pod nulu, v mrazových kotlinách i k -10°C, přes den přibude oblačnosti, občas se vyskytne déšť nebo přeháňky nad 1200 metrů sněhové. Denní teploty 3°C až 6°C. V neděli se ochladí asi o 1°C, teploty v maximech 2°C až 5°C, přeháňky sněhové nad 600 metrů.

 

Další postupné ochlazování přijde se začátkem nového pracovního týdne denní teploty kolem 0°C, postupně maxima kolem -2°C. Noční teploty mezi -2°C až -6°C, při zmenšené oblačnosti do -10°C, v mrazových kotlinách i pod -15°C. Obloha bude většinou oblačná s přeháňkami, nad 500 metrů sněhovými. Dle současných modelů by se sněhová pokrývka nad 600 metry měla na Šumavě vytvořit během úterý 14. ledna.

 

Výška sněhu 9. ledna: 

Velký Javor 29 cm, Poledník 29 cm (7.1.), Březník 19 cm, Bučina 17 cm, Hliniště 15 cm, Filipova Huť 10 cm, České Žleby 10 cm, Churáňov 9 cm

 

(ir)