Opět inverze, po neděli srážky

Před týdnem jsme slibovali pozvolné ochlazování. To sice přišlo, ale nakonec mnohem méně výrazné, než z počátku modely předpovídaly. Inverzní ráz počasí byl přerušen přechodem slabé fronty z úterý 14. ledna na středu 15. ledna, která přinesla slabé sněhové srážky do všech šumavských poloh. Nejvíce sněhu napadlo v okolí Hojsovy Stráže, kde na stanici ČHMÚ zaznamenali 8 cm nového sněhu. Většinou však napadlo jen od poprašku do 5 cm. Na českokrumlkovsku se vyskytly lokality, kde srážky nepadaly vůbec. Chladný vzduch však vystřídalo opět teplejší proudění a tak nově napadlý sníh začal rychle odtávat, udržel se jen v polohách nad 1100 metrů. Nejnižší teploty za uplynulý týden byly v pondělí 13. ledna, na Rokytské slati -17,6°C, na Březníku a na Perle shodně -17,1°C. 

 

Během pátečního dne bude přes západní část Šumavy přecházet zvlněná studená fronta, která přinese občasné srážky, které budou ve formě deště, jen nad 1000 metrů bude padat déšť se sněhem. Na Českokrumlovsku se srážky vyskytnou jen ojediněle. Denní teploty budou mezi 2°C až 5°C, v 1000 metrech kolem 1°C.  

 

 

Víkendové počasí bude, jak už jsme po mnoho týdnu zvyklí, ve znamení inverze. Převážně bude zataženo a mlhavo, v horských polohách a ojediněle i jinde polojasno. Denní teploty od 3°C do 6°C. V neděli bude nadále inverzní ráz počasí, opět zataženo, na horách polojasno a oteplí se na 5°C až 9°C. 

 

Od pondělí by mělo být na obloze hodně oblačnosti, převážně oblačno až zataženo s občasným deštěm, v polohách nad 1000 metrů se sněžením. Denní teploty v pondělí mezi 5°C až 9°C, od úterý se slabě ochladí na 1°C až 6°C, srážky budou v horských polohách sněhové, přechodně od 700 metrů sněhové. Noční teploty budou v těsném okolí nuly.

 

V příštím týdnu tak napadne pár centimetrů sněhu, podmínky pro zimní sporty se ale příliš nevylepší. Díky nižším teplotám však bude od úterý možné vyrábět technický sníh.

 

Výška sněhu 17. ledna:

Velký Javor 30 cm, Boubín 25 cm (16.1.), Bučina 24 cm, Březník 21 cm, Filipova Huť 7 cm, Churáňov 6 cm, Zwiesel 3 cm

 

17.1. Pohled na Šumavu beze sněhu:

(ir)