Porovnání teplot v oblasti Kvild

V polovině prosince jsme informovali o unikátním rozdílu teplot v oblasti Kvildy. Na stanici Perla byla naměřena teplota -17°C a ve stejný čas v obci Kvilda +8,6°C. Nejen v tento den, jak dokládá první graf, který zpracoval Pavel Jůza, ale téměř po celý měsíc prosinec panovaly obrovské teplotní rozdíly v minimálních teplotách. Kvildští hoteliéři tak nemusí mít obavy, že mrazivé teploty odradí turisty z pobytu v této vyhledávané lokalitě. Je tomu právě naopak, v samotné obci Kvilda jsou teploty při inverzích velmi příjemné jak v noci, tak i během dne.

 

Velké teplotní rozdíly jsou hlavně při jasných nocích, zejména při inverzních situacích. Pokud je obloha zatažená, rozdíly v teplotách nejsou prakticky žádné, jak dokládají oba grafy.

 

V druhém grafu je porovnání teplot na stanici Kvilda – Chata se se stanicí Churáňov, které dělí výškový rozdíl zhruba 30 metrů a vzdušnou čarou jsou stanice vzdáleny něco přes 6 km. I přes nepatrný výškový rozdíl jsou rozdíly v minimálních teplotách výraznější než by se čekalo. Pouze ve 4 dnech bylo na Churáňově nižší minimum než na Kvildě. 

 

 

graf vytvořil Pavel Jůza

 

graf vytvořil Ivo Rolčík, sumava.eu

 

 

foto: Antonín Vojvodík (av), text Ivo Rolčík (ir)