Bude mrznout, občas i zasněží

Několika týdenní inverzní počasí skončilo. Ještě o víkendu stoupaly v horských polohách teploty vysoko nad bod mrazu, v neděli 19. ledna zaznamenali meteorologové na Churáňově teplotu 11,7°C nad nulou, kdežto v nižších polohách teploty vystoupily jen k bodu mrazu. Z úterý na středu začalo na Šumavě sněžit, napadlo ale maximálně pár centimetrů sněhu. Nejvíce sněhu zaznamenala stanice ČHMÚ v Černé v Pošumaví 6 cm. Naopak horské polohy v okolí Bučiny a Březníku měly jen centimetrový přírůstek sněhu. Díky teplotám kolem nuly sněhová pokrývka pod 900 metrů nad mořem většinou roztála. Sněhové podmínky se tak prozatím nevylepšily.

 

 

Studený vzduch zatím na Šumavu nedorazil, teploty jsou zde nejvyšší v republice, což dokládá teplotní mapa ze serveru in-pocasi.cz z 23. ledna 8:00

 

Během čtvrtečního dne bude na obloze zataženo s mrholením nebo slabým sněžením, v nižších polohách srážky dešťové. Denní teploty kolem 0°C, v nižších polohách do 3°C. V horských polohách bude teplota slabě pod nulou. V noci na pátek bude přes Šumavu přecházet slabá okluzní fronta, která přinese slabé, ale místy trvalejší sněžení. Srážky však nebudou nijak intenzivní, napadne maximálně do 5 cm sněhu, v nižších polohách do 2 cm.

 

V pátek bude zataženo, občas se slabým sněžením, denní teploty od -1°C do +2°C, v horských polohách celodenní mráz. V sobotu bude oblačno až zataženo, denní maxima mezi -3°C až 0°C, ojediněle se vyskytne slabé sněžení. I v neděli bude obloha oblačná až zatažená s ojedinělým slabým sněžením a teplotami od -4°C do 0°C.

 

Chladnější počasí vydrží i na počátku nového pracovního týdne, denní teploty budou nejčastěji od -3°C do +2°C, v horských polohách kolem -5°C, vyskytovat se budou sněhové přeháňky. Při zmenšené oblačnosti budou noční teploty klesat až k -10°C, v mrazových kotlinách i k -18°C, to však jen za předpokladu bezvětří a jasné oblohy.

 

Výška sněhu 23. ledna:

Velký Javor 30 cm, Březník 21 cm, Bučina 20 cm, Hliniště 12 cm, Churáňov 7 cm, České Žleby 6 cm, Horská Kvilda 6 cm

 

23. leden pohledem našich webkamer ve Frymburku a na Zadově:

 

(ir)