Teploty vystoupí nad nulu

Na Šumavu se ochlazení dostalo oproti ostatním částem republiky s výrazným zpožděním. Chladný vzduch zatékal k Šumavě od severovýchodu a v pátek byl původem arktický vzduch na České Sibiři, dále k jihozápadu ale nepronikl. Z pátka na sobotu se chladný vzduch dostal i na Šumavu a teploty byly nejvyšší ráno a během dne klesaly. Vzduch však nebyl tak chladný, jako na severu a severovýchodě země, navíc nad Šumavou setrvávala oblačnost, takže teploty se držely mezi -5°C až -10°C, ani ty noční neklesly pod -15°C jako v jiných částech země. V neděli na Šumavě slabě sněžilo, přírůstky sněhové pokrývky však byly minimální.

 

Na počátku pracovního týdne se nepatrně oteplilo, teploty ojediněle překračovaly i bod mrazu, například v Prachaticích bylo maximum +4,1°C. Chladnější byla středa s maximálními teplotami kolem -3°C. V noci na čtvrtek se místy rozpustila nízká oblačnost a Šumava zažila tuto zimu poprvé pokles teplot po -20°C. Pod “dvacítku” se dostala teplota na Rokytské slati -21,9°C a na Březníku -21,5°C. Na Perle a Horské Kvildě byla přechodně zvětšená oblačnost, teploty se dostaly “jen” k -17°C.

 

29. leden pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2014//01/01_29_webcam{/gallery} 

Ve čtvrtek bude většinou oblačno až zataženo, denní teploty vystoupí na -3°C až 0°C a to i v horských polohách, začne k nám totiž ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplejší vzduch. Srážky se na Šumavě ve čtvrtek neočekávají. Příliv teplejšího vzduch zesílí v dalších dnech. V pátek bude obloha zatažená, většinou beze srážek, ojediněle mrznoucí srážky. Denní teploty se dostanou slabě nad nulu mezi 1°C až 4°C. I v sobotu bude většinou zataženo, ojediněle se bude oblačnost protrhávat, denní teploty zůstanou beze změn a to mezi 1°C až 4°C. Noční teploty budou klesat slabě pod bod mrazu.

 

Podle stávajích modelů by měly i s počátkem nového týdne denní teploty šplhat nad bod mrazu a to i v horských polohách. Většinou mezi 1°C až 5°C, ojediněle i výše. V noci by naopak měly teploty padat pod nulu mezi -2°C až -7°C.

 

Výška sněhu 30. ledna:

Velký Javor 45 cm, Poledník 35 cm, Březník 33 cm, Bučina 32 cm, Boubín 30 cm (27.1.), Hliniště 17 cm, Filipova Huť 16 cm, České Žleby 14 cm, Churáňov 10 cm, Horská Kvilda 10 cm, Zwiesel 9 cm, Velhartice 7 cm, Nicov 5 cm, Volary 3 cm

 

(ir)