Nadále bude tepleji, občas zasněží

Poslední týden přinesl opět inverzní ráz počasí. Teploty v horských polohách šplhaly vysoko nad bod mrazu, nejteplejším dnem se stala sobota 1. února, kdy ve Vyšším Brodě byla naměřena teplota 13,4°C, podrobněji jsme o tom informovali ZDE . V neděli bylo díky inverzní oblačnosti místy až o 14°C chladněji, na většině šumavských stanic byl zaznamenán celodenní mráz. Díky vysokým teplotám rychle odtávala sněhová pokrývka  v horských polohách, kdežto v místech s nízkou oblačností se souvislá pokrývka udržela. Došlo tak k málo časté situaci, že například ve Vimperku či v Prachaticích ležela souvislá vrstva sněhu, kdežto na Churáňově, na Horské Kvildě či na Filipově Huti leží jen zbytky sněhu.

 

I v pátek 7. února ráno panuje nad Šumavou výrazná inverze. Teplota v Nicově dosáhla v 9 hodin ráno 11°C nad nulou, kdežto ve Volarech je teplota 2°C pod bodem mrazu. Pátek bude zpočátku polojasný až oblačný, oblačnosti bude během odpoledne přibývat, ojedinělé srážky ve formě deště by se měly vyskytnout až ve večerních hodinách. Denní teploty vystoupí na 6°C až 10°C, ojediněle i výše a to i v horských polohách.

 

 

 

Fotografie Pepy Jenšovského, Libínské Sedlo, okolí Želnavy a Kramolína, 3.až 5. února:

 {gallery}pocasi/2014/02/02_03_02_05_sumava{/gallery}

 

Sobota přinese hodně oblačnosti, které bude během dopoledne ubývat až na polojasno. Odpoledne a večer naopak bude přibývat další frontální oblačnost s deštěm, který bude v polohách nad 900 metrů přecházet ve srážky sněhové. Teploty vystoupí na 5°C až 8°C. Neděle bude zatažená s občasnými srážkami, které budou nad 600 metrů sněhové, odpoledne by mělo oblačnosti i srážek ubývat, nepatrně se ochladí na 2°C až 5°C, v 1000 metrech budou teploty kolem 0°C, takže lze předpokládat slabý přírůstek sněhové pokrývky.

 

Sněhové přeháňky nad 600 metry by měly být i v pondělí, teploty však budou stoupat na 4°C až 8°C. I v dalších dnech bude hodně oblačnosti s občasnými srážkami, v horských polohách většinou sněhovými. Denní teploty zůstanou nad bodem mrazu, v nočních hodinách teploty budou klesat mezi +1°C až -3°C.

 

Výška sněhu 7. února:

Velký Javor 33 cm, Poledník 23 cm, Bučina 20 cm, Březník 18 cm, Hliniště 14 cm, České Žleby 7 cm, Velhartice 1 cm. Nesouvislou pokrývku hlásí: Churáňov, Filipova Huť, Volary, Černá v Pošumaví

 

(ir)