V sobotu bude nejtepleji

Počasí ani v posledním týdnu příliš nepřípomínalo první polovinu měsíce února. Teploty v nižších a středních polohách Šumavy stoupaly opět vysoko nad bod mrazu, jen v nejvyšších polohách občas slabě sněžilo, ale sněhová pokrývka narostla maximálně o pár centimetrů. Díky absenci výraznějších srážek jsou i polohy kolem 1000 metrů stále beze sněhu, výjimkou je například oblast od Hliniště k hraničnímu přechodu Strážný, kde od konce listopadu leží souvislá sněhová pokrývka. I v nejvyšších polohách Šumavy však není sněhu mnoho, na Velkém Javoru leží kolem 34 cm, Poledník má kolem 25 cm. Nejnižší teplotu v uplynulém týdnu zaznamenala stanice na Březníku -16,5°C.

 

Čtvrtek přinese proměnlivé počasí. Po ranním slabém sněžení v hraniční oblasti Šumavy, začalo ubývat oblačnosti místy až na polojasno. Teploty začnou opět šplhat nad bod mrazu mezi 5°C až 8°C, v horských polohách kolem 0°C. V odpoledních hodinách bude oblačnosti od západu přibývat, vyskytnou se srážky, které budou nad 1000 metrů a později nad 700 metrů n.m. sněhové. V pátek se k nám rozšíří výběžek vyššího tlaku. Zpočátku dne bude zataženo se sněhovými přeháňkami ve všech šumavských polohách, postupně začne oblačnosti ubývat až na polojasno, denní teploty opět vysoké a to mezi 4°C až 7°C.

 

Čtvrteční ráno 13. února pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2014/02/02_13_webcam{/gallery} 

 

Sobota bude nejteplejším dnem týdne, v přílivu teplého vzduchu od jihu budou denní maxima mezi 6°C až 11°C, ojediněle teplota vystoupí až ke 13°C. Obloha bude polojasná až oblačná, místy se slabým deštěm. Nedělní počasí přinese opět zvětšenou oblačnost s dešťovými přeháňkami a teplotami mezi 4°C až 9°C.

 

Podle současných modelů by měl být začátek nového týdne ve znamení velké oblačnosti s občasnými srážkami, hranice sněžení by měla být kolem 500 metrů, v úterý zřejmě sněžení jen v horských polohách, od středy se hranice sněžení má opět snížit na 500 metrů. Teploty budou mezi 4°C až 8°C, postupně by se mělo asi o 4°C ochladit.

 

Výška sněhu 13. února:

Velký Javor 34 cm,  Bučina 28 cm, Březník 23 cm, Hliniště 13 cm, České Žleby 1 cm, Filipova Huť 1 cm, Churáňov 1 cm, Horská Kvilda 1 cm, Volary pop.

 

 

(ir)