Teplo bude pokračovat

Před týdnem jsme v pravidelné předpovědi počasí předpovídali sobotní maxima až kolem 13°C, nakonec v přílivu velmi teplého vzduchu teploty překračovaly ojediněle i 15°C, informovali jsme o tom ZDE. Nedělní počasí bylo místy i o 14°C chladnější a to hlavně v horských polohách, kde se vyskytovaly sněhové přeháňky či sněžení. Nejvíce srážek spadlo v neděli 16. února v Prášilech a to 17,5 mm. Na Velkém Javoru napadlo ve stejný den během 6 hodin 10 cm sněhu. Od pondělí teploty opět začaly stoupat, nově napadlý sníh začal postupně odtávat. Srážky, kterých nebylo od pondělí mnoho, byly téměř ve všech polohách spíše dešťové a maximálně do 4 mm. 

 

Čtvrtek začal oblačnou oblohou, v horských polohách se vyskytovala nízká oblačnost. Během dne dojde ke zmenšování oblačnosti, k večeru až do vyjasnění. Srážky se během čtvrtka neočekávají. Maximální teploty vystoupí opět vysoko, nejčastěji mezi 6°C až 10°C, v horských polohách bude mezi 2°C až 5°C. Noc na pátek a páteční dopoledne bude ve znamení malé oblačnosti, většinou jasno nebo skoro jasno, místy mlhy. V dopoledních hodinách však začne od západu přibývat oblačnosti až na skoro zataženo, později odpoledne a večer začně pršet, v polohách nad 1000 metry, v noci nad 800 metry se sněžením. Více srážek se vyskytne na Klatovsku a v západní části Prachaticka, méně srážek naopak na Českokrumlovsku. Denní teploty během pátku očekávejme mezi 7°C až 11°C. 

 

Čtvrteční ráno 20. února nad Kahovem u Prachatic:

{gallery}pocasi/2014/02/02_20_kahov{/gallery}
 

Sobota bude zpočátku s velkou oblačností a slabým sněžením v polohách nad 500 metrů, během dne bude oblačnosti a srážek ubývat. Denní maxima kolem 4°C až 7°C. V neděli bude slunečno, skoro jasno až polojasno s ojedinělými mrznoucími mlhami. Denní teploty od 5°C do 8°C.

 

Slunečné počasí vydrží i v pondělí a úterý, bude většinou jasno až polojasno, denní teploty nadále nadprůměrné, mezi 5°C až 10°C. Oblačnosti přibude dle současných modelů až od středy, srážkové úhrny budou ale nízké.

 

Výška sněhu 20. února:

Prameny Vltavy 60 cm (19.2.) Velký Javor 51 cm, Bučina 34 cm, Březník 30 cm, Hliniště 9 cm

 

 

 

(ir)