V Lerchohrádku se děly věci!

nsa 2014 lerchovka,knihovna 1

„ Rok se opět sešel s rokem,v Lerchohrádku za potokem,
kde víly i skřítci luční nebyli zlí ani hluční,
těšili se na pohádku, kterou vyslechli na hrádku…”

 

Letošní ročník celosvětového nočního čtení dětem se konal  v noci ze 4. na 5. dubna. Již pošesté se tento rok otevřely brány modrého Lerchohradu, tentokrát v Pampeliškovém království, protože tématem se stala Andersenova pohádka – Malenka.

 

Malí druživnoví nocležníci měli možnost prožít kouzelnou noc v komnatách zdobených třepetavými motýly či pestrobarevnými květinami, které si během týdne sami s velkou radostí a nápaditostí vyrobili. Jejich fantazie a šikovné ruce (jejich a maminek nebo babiček) byla vidět i na úžasných kostýmech, ve kterých luční říší poletovali.

 

             nsa 2014 lerchovka,knihovna 14  nsa 2014 lerchovka,knihovna 19

 

Z blízké městské knihovny přiletěl s knížkami duch KIDD, který všechny proměnil v luční skřítčí prince a víly, jimž zanedlouho přišlo do elfích komnat předčítat mnoho významných hostů z Lerchohradu, místní žurnalisté,  místostarostka Věra Marešová coby bludička, tradičně nechybělo vedení školy – ředitel a zástupkyně.

 

           nsa 2014 lerchovka,knihovna 8  nsa 2014 lerchovka,knihovna 49

 

 

Luční královny všem hostům, kteří přijali pozvání, vzali na sebe vílí podobu, našli si čas a přišli dětem číst, moc děkují. Veliký dík za ochotu a spolupráci patří také Michalu Fišerovi a firmě Matypo ; Lerchově škole za poskytnutí zázemí a městu Sušice za finanční podporu. V neposlední řadě také maminkám malých víl a skřítků, které připravily výborné delikatesy, na nichž si všichni pochutnali při svatební hostině. Ta na děti čekala po čtení, vyrábění a plnění různých úkolů.

Malí nocležníci pěli, tančili, malovali a vyráběli květinové náramky, kdežto starší děti dekorovaly polštářky, luštili a soutěžili s komisařem Vrťapkou, letošním patronem Noci s Andersenem.

nsa 2014 lerchovka,knihovna 5

 

Pak už jen zbývalo naplnit bříška na svatební hostině, nebojácně najít správnou cestu tajuplnými nočními chodbami Lerchohradu a ulehnout do spacáků k dalšímu čtení a spaní… Po sobotní snídani děti ještě hledaly poklad od stromu Andersenovníku. Domů odcházely všechny spokojeně a s sebou si odnášely plno dobrodružných zážitků, na které mohou rády vzpomínat, stejně jako  jejich luční královny.

 

nsa 2014 lerchovka,knihovna 2

Luční královny Helenka, Renatka, Vendulka a Štěpánka z  Lerchohradu.

 

 

Celá akce, kdy ve školní družině ZŠ Lerchova nocovalo 82 dětí a ve Středisku volného času v Káčku 15  mladých čtenářů, začala oficiálné v pátek v sedm hodin večer, ale před tím musely proběhnout nezbytné přípravy – převlékání do kostýmů, příprava svatební hostiny, příprava  nocležení,  křesel pro hosty, kteří  četli pohádky…

Nutno říci, že všechny děti i vychovatelky, a dospělí kteří se  na akci podíleli,  věnovaly příprvám  velké úsilí a za odměnu si  pak vše řádně užívali. Všechny děti věděly, kdo je H. CH. Andersen, dokonale znaly pohádku O Malence a jak potvrdily, knížky mají rády a do knihovny chodí pravidelně. To musí být pravda, protože jinak by je  dobrý knihovní duch KIDD, který je přišel navštívit, asi pěkně prohnal.

 

nsa 2014 lerchovka,knihovna 79

 

 

Ráno, po honosné snídani, se děti vydaly ke stromu Andersenovníku. Tam se skrývala zpráva, podle které hledaly poklad v podobě čokoládových berušek a samolepicích motýlků, pohlednic a pamětních knížek na letošní “noc” a mnoho dalšího, Pro maminky, které připravovaly hostinu, třeba řád zlaté vařečky.

 

nsa 2014 lerchovka,knihovna 47

 

 

Noc byla veselá (a trošku napínavá) také v komunitním centru – Káčku. I tady se veStředisku volného času, které je pravidelným účastníkem  akce,  četlo a “pohádkovalo” jak se sluší a patří. A když nastal čas na přípravu noční detektivní ‘bojovky’, našli nocležníci  útočiště v kniovně. A zvesela si čas, než začali rozplétat detektivní příběh, užívali.

 

nsa 2014 lerchovka,knihovna 57

 

 

nsa 2014 lerchovka,knihovna 63

 

 

I v letošním roce se Noc s Andersenem stala kouzelným časem, stráveným v pohádce a  s pohádkou. Poděkování za to, jakým zůsobem si děti dovedou najít cestu ke knížkám, si zaslouží nejen všechny  luční královny Helenka, Renatka, Vendulka a Štěpánka z  Lerchohradu, ale také všichni učitelé, vychovatelé a samozřejmě  knihovnice, kteří dovedou zajímavou a nenásilnou cestou děti do světa pohádek, tajemných příběhů i napínavých situací, vtáhnout.  Snad si dnešní děti jednou vzpomenou na to, co všechno jim knížky ‘daly’ a budou lásku k nim předávat dál.

Tak zase za rok na shledanou v nové pohádce!


Všechny fotografie z Lerchohradu i knihovny najdete ve FOTOGALERII.

 

-red, hpt-