Vydatný déšť Šumavu nezasáhne

Chladnější ráz počasí s velkou oblačností pokračuje. Alespoň částečně zmenšená oblačnost byla nad Šumavou v sobotu 10. května, kdy teploty dosahovaly 15°C až 19°C. V neděli už bylo hodně oblačnosti s občasným deštěm, který vydržel i v pondělí, navíc teploty se v horských polohách pohybovaly jen slabě nad nulou, přeháňky tak byly v polohách nad 1100 metrů sněhové. Krátce se sněhová pokrývka udžela například na Poledníku, což dokládá snímek z naší webkamery. Úterý přineslo částečně slunečnou oblohu, teploty však byly pod 15°C. Úplně beze srážek jsme se neobešli ani ve středu 14. května, navíc denní maxima byla dost nízká, většinou jen kolem 10°C. Ve středu došlo večer ke krátkodobému ubývání oblačnosti, teploty v mrazových kotlinách tak spadly pod nulu, například na Perle bylo krátce před půlnocí -3,9°C. Mráz byl zaznamenán dále na Březníku, Horské Kvildě, na Hliništi, Rokytské slati a ve Volarech, kde teplota poklesla na -2,8°C. Během noci se však zatáhlo, zesílil vítr a teploty stouply nad nulu.

 

Čtvrtek od ranních hodin přináší zvětšenou oblačnost, s občasným mrholením nebo přeháňkami, kterých bude během dne přibývat. Denní maxima kolem 10°C. I v pátek bude zataženo se slabým deštěm či s přeháňkami, obloha bude zatažená. Denní teploty kolem 10°C až 12°C. Zesílí vítr, který může v nárazech dosahovat až 20m/s.

 

V sobotu bude zataženo s občasným deštěm a teplotami kolem 10°C, při dešti jen kolem 7°C, vítr zeslábne na 3 až 6 m/s. Postupné ubývání srážek zaznamenáme v neděli, většinou půjde o slabé přeháňky v dopoledních hodinách, odpoledne budou přeháňky jen ojedinělé. Teploty vystoupí k 12°C.

 

Lipno 10. května, foto Pepa Jenšovský:

Na počátku příštího týdne dojde k ubývání oblačnosti, postupně na polojasno až skoro jasno a výrazně by se podle současných modelů mělo oteplit. Z počátku teploty kolem 15°C (v pondělí), postupně však kolem 20°C až 25°C, je tak pravděpodobné, že budou zaznamenány na některých níže položených stanicích první letní dny.

 

Sněhové přeháňky 12. května zaznamenaly naše webkamery:

 

(ir)