Letečtí záchranáři HS cvičili s armádou

Na vojenském letišti v Plzni – Líních v úterý 13. května cvičili letečtí záchranáři Horské služby společně s posádkami vrtulníků Letecké a pátrací služby Armády České republiky.

společná

 

V Líních se sešli členové HS z oblastí Šumavy, Krušných hor a Jizerských hor, aby společně s vojáky procvičili spolupráci při záchraně osob z nepřístupného horského terénu pomocí palubního jeřábu a lanového podvěsu.

„Původně jsme měli cvičit na Šumavě v lokalitách Špičák a Hojsova Stráž. Ta místa jsme vybrali z důvodu minimálního rušení hlukem, ale vzhledem k nepřízni počasí a nevhodným letovým podmínkám jsme se přesunuli sem,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

Po předletové přípravě následoval praktický výcvik, který zahrnoval několik technik záchrany ve spolupráci s vrtulníkem. „Jak posádky, tak naši členové musejí natrénovat záchranu osoby z těžko dostupného terénu a následně převoz zraněného pod letícím vrtulníkem,“ řekl náčelník Janďura.

img 5317

 

Trénink tak navázal na každoroční kurs leteckých záchranářů HS. Ten je určen jen profesionálním členům HS, i zde je ovšem výběr zájemců zúžen na tzv. cvičitele. To znamená, že zaměstnanec Horské služby musí být zároveň absolventem letní i náročnější zimní školy HSČR a musí mít dva roky praxe profesionálního záchranáře. Pokud pak splní kritéria leteckého výcviku, může zachraňovat lidské životy tímto náročným způsobem.

img 5259

Zdroj: hsčr