Padat budou první třicítky

Přelom měsíce května a června přinesl na Šumavu příjemné počasí. Rána sice byla chladná, v mrazových kotlinách dokonce mrazivá, během dne bylo většinou polojasno až oblačno jen s ojedinělými slabými přeháňkami. Minimum srážek přinesly i první červnové pracovní dny, teploty zůstávaly nejčastěji mezi 13°C až 18°C. Přeháňky byly jen lokálního charakteru. Ze středy 4. června na čtvtek 5. června přecházela přes Šumavu studená fronta, která však nepřinesla příliš srážek. V západní části Šumavy napršelo maximálně do 1 mm, nejvíce pršelo na Českokrumlovsku, kde spadlo od 4 do 6 mm. Po přechodu fronty zůstalo nad Šumavou hodně oblačnosti, ve vyšších polohách se udržovala i nízká oblačnost.

 

Už během čtvrtečních dopoledních hodin však dojde k postupnému zmenšování oblačnosti, potěší nás i sluneční paprsky. Teploty vystoupí na 18°C až 22°C. Srážky se již neočekávají. Od pátku začne na Šumavu proudit teplý vzduch od jihozápadu. Páteční ráno bude sice chladné s teplotami kolem 7°C, v mrazových kotlinách se teplota může opět dostat slabě pod nulu, během dne se však oteplí na 22°C až 25°C, na obloze bude převládat polojasno nebo skoro jasno, beze srážek. I víkend bude ve znamení slunečné oblohy a vysokých teplot. V sobotu maxima vystoupí na 24°C až 27°C, obloha skoro jasná. V neděli bude ještě tepleji, na mnoha místech se tak dočkáme prvního tropického dne, teploty vystoupí na 27°C až 31°C, opět bude skoro jasno. Počasí tak bude lákat k vodě, aktuální teplota Lipenské přehrady je však pouhých 15°C, takže voda je jen pro otužilé. 

 

Fotografie z Nového Údolí, Krásné hory a německého Haidmuhle, 31. květen: 

{gallery}pocasi/2014/05/05_31_krasna_hora{/gallery} 

 

V pondělí bude příliv velmi teplého vzduchu zřejmě vrcholit, dočkáme se tak teplot mezi 29°C až 33°C, obloha bude jasná nebo skoro jasná, beze srážek. I v dalších dnech budou teploty mezi 28°C až 32°C, přibývat však bude oblačnosti a počítat musíme postupně s bouřkami z tepla. Slabé ochlazení dorazí zřejmě až v druhé polovině pracovního týdne, i tak budou teploty překračovat letních 25°C. 

 

(ir)