Horko bylo všem, ale předvedli skvělé výkony

Mezinárodní hudební festival Hudba nezná hranice se letos posluchačům představil v trochu jiné podobě, takže organizátoři (ZUŠ Vimperk) jej berou jako ročník ‘první’, nicméně festival navazuje na tradiční Setkání dechovek, které by letos oslavilo   pověstnou třináctku.

Jako blýskavá pestrobarevná stuha se při zahájení akce vinul  slavnostní průvod z náměstí ke kulturnímu domu, kde se odehrávala jednotlivá festivalová vystoupení.

 

hudba bez hranic 2014 35

 

 

Více hudebních žánrů  osvěžilo pojetí festivalu  – vystoupily orchestry typicky dechové (Vimperk, Waldkirchen), potěšil soubor Ádh Mór ze Strakonic, který hraje keltskou hudbu, jednoznačnou přízeň posluchačů a hodnocení na nejvyšších stupních pomyslného žebříčku si získal V-Band z Volar, domácí soubor Houska jazz držel svou tradičně vysokou  jazzovou laťku…

 

hudba bez hranic 2014 29

 

 

 

hudba bez hranic 2014 90

 

hudba bez hranic 2014 97

 

Tropické počasí si vybralo svou daň v podobě menšího poštu posluchačů, i když pořadatelům všechna čest   – operativně přesouvali hlediště do stinných míst, zajistili dostatečný pitný režim; nicméně teploty vysoko nad třicítkou  přece jen hodně z pravidelných účastníků odradily. Přesto lze ale festival hodnotit jako velmi úspěšný a rozhodně nové, multižánrové pojetí, je správným krokem do budoucna.

  hudba bez hranic 2014 129

 

hudba bez hranic 2014 157

Horko bylo všem, tedy i hudebníkům a  mažoretkám, ale jak stojí v titulku – opravdu předvedli skvělé výkony a dokázali, že jsou profíci, které hned tak něco nezaskočí (ani nezastaví).

 

“Je mi jich líto, ale víc by mě mrzelo, kdyby to zrušili,” znělo z řad věrných posluchačů a stejně jako uznání a potlesk pro muzikanty, adresovali poděkování organizátorům. “Mají to výborně připravené, dali si s tím hodně práce, to je vidět, tak doufejme, že příští rok bude i trochu milosrdnější  počasí, protože je škoda že přišlo méně lidí,” shodli se diváci, kteří  se přesouvali do alespoň trochu stínem chráněných míst.

 

hudba bez hranic 2014 100

 

Poděkování za sobotní odpoledne patří všem – hostům které počasí neodradilo, hudebníkům za účast a  vynikající interpretaci, organizátorům za výbornou přípravu a  přizpůsobivost. Za rok u dalšího ‘dílu’ festivalu na shledanou!

-red-

 

Další fotografie Zdeňka Formánka, dokumentující sobotní  horké odpoledne, najdete v bohaté FOTOGALERII.