My Šumavu prostě nedáme!

koncert divocin 1 anonce

S nápadem propojení ochrany přírody a dobré muziky  přišli hudebníci z kapely Please the Trees. Díky nim a jejich  podpoře se k projektu přidali další umělci a po fenomenálním Koncertu pro šumavskou divočinu, který v lednu vyprodal pražský Lucerna Music Bar, proběhl snad ještě úspěšnější druhý benefiční KONCERT PRO ŠUMAVSKOU DIVOČINU. Please The Trees a jejich hosté co mají rádi Šumavu a divokou přírodu vůbec, zahráli v sobotu 7. 6. v Nahořanech u Volyně, tedy v šumavském předhůří.

 

Na koncert v Nahořanech přišlo 500 lidí. Do stodoly, kde se hrálo, by se všichni ani nevešli, což naštěstí nevadilo. Kolem stodoly to vypadalo jako velký diskusní happening. I muzikanti říkali, že nepamatují, aby někde na koncert na

vesnici přišlo a přijelo tolik lidí.

Podpora od muzikantů byla úžasná a svým projevem ji dávali najevo. Nejenže hráli ‘pro šumavskou divočinu’ gratis, ale opravdu do toho šli s plným nasazením.

 

 

nahorany koncerty javorsky1   nahorany koncerty traband2

 

nahorany koncerty walden2   nahorany koncerty pleasethetrees2

 

Celý večer neměl jediné hluché místo: Vladimir Javorský (herec Národního divadla a držitel Českého lva) hrál s Mirkem Kemelem a jeho přednes úryvků z textů Josefa Váchala byl pro mnohé nezapomenutelnou perlou večera. Pak tradičně skvělí Trabandi a další překvapení – výborná místní skupina Walden – rocková řežba a texty třeba Garyho Snydera či volarského básníka Františka Klišíka, který byl u toho a nakonec se vrhl na mikrofon a recitoval. Následovali strhující Please The Trees a Jiří Imlauf z Houpacích koní ukázal, že to umí pěkně a svébytně rozjet i sólo. Na WWW s fenomenálním bubeníkem Pavlem Fajtem přijeli i lidé z opačného konce republiky. Kapela Tři čutory hrála až do ranní půl čtvrté, a to ještě nebyl konec…

 

nahorany koncerty wwwfajt4  nahorany koncerty tricutory duoakustik special3
 

U dobrého pivadebatovali členové Hnutí DUHA s místními dřevorubci a zjistili, že k sobě nemají tak daleko a na některých věcech se snadno shodnou.

 Na petičním stánku petice Za dobrý zákon o NP Šumava (www.hnutiduha.cz/petice) dobrovolníci vysvětlovali, co obsahuje senátní návrh zákona a lidé se nestačili divit – ukázalo se, že většina vůbec neví, co paragrafy ukrývají (http://www.hnutiduha.cz/srdce/).

 

nahorany diskuse 1
 

Předkoncertní beseda s ředitelem NP Bavorský les Franzem Leiblem, profesorkou Hanou Šantrůčkovou z Jihočeské University, starostou Prašil Liborem Pospíšilem a starostou Kubovy Hutě Zbyňkem Klosem byla přínosem pro zúčastněné publikum.

 

platforma sumava domovem


Novou platformu lidí ze Šumavy a Pošumaví “Šumava domovem” představili tři její zástupci. Klíčovým impulsem proto, aby se více aktivně projevili bylo, když slyšeli jak jejich jménem hovoří místní politikové a říkají a navrhují něco, s čím nesouhlasí.

Nyní už chtějí nejen ukázat, že na Šumavě je dost lidí, kteří chtějí divokou přírodu chránit a podporují nového ředitele Pavla Hubeného, ale rozhodli se k tomu i přispět svojí prací a projekty. 

K padesátce zakladatelů se k platformě Šumava domovem na místě připojilo dalších padesát lidí. Když se na předkoncertní diskusi mluvilo o senátním návrhu zákona, tak to jeden z nich řekl takhle: “O čem tady budem dlouze mluvit? My Šumavu prostě nedáme”.

 

-jb- foto os-

 

{gallery}vimperk/2014/06_cerven/nahorany_vyber/{/gallery}