Sportovní událost s elitními hosty

outdoor ckyne 86

 

 

Ve Čkyni se jel závod Česko-bavorského poháru horských kol

 

Pro Čkyni to byla sportovní událost století! V malém městečku na Prachaticku, které místní sportovní příznivce dlouhodobě láká především na kvalitní fotbal, se jel závod tradičního Česko-bavorského poháru na horských kolech. Do něj je zařazeno dalších sedm závodních podniků, které se jedou v Čechách, v Bavorsku i Rakousku.

 

Čkyňských závodů se zúčastnilo více než 150 sportovců, kteří byli rozděleni do 18 kategorií, od nejmenších dětí po kategorii Elite. V ní se objevili elitní závodníci, jako je Jan Kec z Prahy nebo Michal Janeček ze Sušice.

 

 outdoor ckyne 1  outdoor ckyne 5

 

Trať byla výborně připravena. Byla technicky náročná a členitá. Prává závodnická lahůdka,“ okomentoval Vojtěch Huřík z vimperského Bike klubu České Spořitelny, který se závodů zúčastnil jako komentátor.

 

 

Na to, že se ve Čkyni jel závod poprvé a organizátoři měli premiéru, tak to byl výborný zážitek. Nic jednoduchého, pěkné sjezdy i náročné výjezdy. Organizace super, občerstvení také na jedničku. Příště s sebou vezmu i další bikery,“ říká druhý nejrychlejší junior Petr Matějka.

 

outdoor ckyne 24

Závody zorganizoval místní sportovní oddíl Outdoor Kids, který sdružuje nadšené rodiče a děti ze Čkyně a městeček a vesnic v blízkém okolí.

 

 

Naším oddílovým cílem nejsou jen nějaké medaile a ceny, ale radost našich dětí a společně organizované akce a aktivní přístup k trávení volného času,“ uvádí Jiří Mánek, zakladatel Outdoor Kids a ředitel nedělního čkyňského závodu.

 

 

Trať začínala u rybníka a vedla přes louky, meze, křoviska i lesy. Nejdelší okruh měl zhruba 3 kilometry a bikeři na něm dvakrát překonávali potok, nepříjemné výjezdy i prudké, divácky atraktivní sjezdy. Elitní cyklisté v hlavní kategorii, kroužili na trati 70 minut.

 outdoor ckyne 18

 

outdoor ckyne 111

 

Čkyňští Outdoor Kids jsou spokojeni a plánují další závody

 

Již loni v říjnu uspořádali Outdoor Kids závody v krosu, kterého se zúčastnily necelé dvě stovky závodníků.

 

Dneska to nebylo jednoduché, bylo celý den příšerné vedro. Závodu předcházelo stovky brigádnických hodin, ale těší nás, že se divákům i závodníkům ve Čkyni líbilo. To nám dává sílu pro pořádaní dalších akcí. Určitě na podzim zopakujeme kros a příští rok uděláme druhý ročník pro horská kola. Protože se to snad povedlo, tak očekáváme ještě větší zájem. Plánů máme víc, ale vše záleží na sponzorech. Pořádání atraktivních sportovních akcí není nic laciného,“ plánuje Jiří Mánek.

 

outdoor ckyne 185

 

 

outdoor ckyne 195

 

Jak jste spokojený s průběhem závodů?

 

Opravdu moc. Zejména proto, že klapala týmová spolupráce všech rodičů Outdoor Kids, bez jejich zapojení by se taková akce uspořádat nedala. Je výborné, že se najde parta nadšených lidí, kteří jsou ochotni pro své ale i cizí dětí přiložit ruku k dílu.“

 

 

Budete chtít pro příště něco vylepšit?

 

Pokaždé je co vylepšovat. Ale protože máme dobrou partu, do které přicházejí i noví zapálení rodiče, začínám uvažovat i o nějakém sportovním areálu, kde by bylo pro naše sportovce zázemí. Pracovat na koleni je sice fajn, ale všechno má své meze. Takže vylepšit chceme zázemí pro sport ve Čkyni.“

 

 

Kdo ve Čkyni předvedl sportovně nejkvalitnější výkon?

 

Ve vedru více než 30°C předvedli kvalitní výkony úplně všichni a to od 5letých dětí, až po veterány. Za zmínku stojí výkon mladého cyklisty Oskara Marka v kategorii starší žáci, který si po pádu zlomil žebro, a přesto celý závod dokončil. Pak se o něho ale postarala čkyňská lékařka Marie Kučerová, takže vše dobře dopadlo.“

 outdoor ckyne 42

 

outdoor ckyne 200

 

Kolik lidí celý závod připravovalo

 

Závod připravovalo 10 rodin. Nejprve se dlouze vymýšlela trať, aby byla dostatečně atraktivní, pak se stovky hodin upravovala s pilami, křovinořezy a sekačkami. Do práce se zapojily i děti. Pak se trať musela vyznačit, museli jsme zorganizovat kontroly na trati. Někdo musel připravit diplomy a medaile, ceny pro vítěze, jednalo se se sponzory, zajišťovalo se občerstvení, byl by to dlouhý výčet. Nakonec se zapojily i babičky, které pro závodníky napekly buchty.“

 

 

Co plánujete příště?

 

Uvažujeme o závodě na kolečkových bruslích a lyžích mez Nahořany a Vacovicemi, o běhu do vrchu ze Čkyně nad Záhoříčko a nejreálněji vypadá druhý ročník Podzimního krosu čkyňskými poli. Uvidíme.“

 

Kompletní výsledky najdete na: http://sportsoft.cz/cs/zavod/overview/1153

Celou fotoreportáži dokumentující atmosféru doslova žhavého závodu najdete ve FOTOGALERII.

 

-dp, foto František JANOUT-