Zchladí nás bouřky a déšť

Ačkoliv by mnozí z nás ochlazení uvítali, přece jen bychom jistě dali přednost klidnějšímu přechodu počasí než před jakým aktuálně varují meteorologové:

 

Zprávy od konce minulého týdne varují před extrémními vedry, silnými bouřkami a jejich doprovodnými jevy – proměnlivým větrem, kroupami, přívalovými dešti, možnosti vzniku lokálních záplav, zvýšení hladin řek.

Předpovědní výstražná informace na jevy: velmi silné bouřky / velmi vysoké teploty / nebezpečí požárů / vysoké teploty  

bourka 2

 

Včerejší zprávy meteorologů  hovoří i o rekordech:
“Na naše území vrcholí příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Na většině území se ohybovaly teploty od 31 do 35 °C, ojediněle i výše. Nejvyšší teplota byla naměřena ve Strážnici: 35,9 °C. Na velké většině stanic byly překonány rekordy platné k dnešnímu dni, včetně stanic měřících více jak 100 let.”

 

 JAK JE PRÁVĚ TEĎ NA ŠUMAVĚ A CO SE K NÁM BLÍŽÍ?

 

ŠUMAVA – POČASÍ ONLINE 24 HODIN DENNĚ

     banner pocasi    upoutavkakamery

 

 

AKTUÁLNÍ PŘEDPOVĚĎ PRO PLZEŇSKÝ  a JIHOČESKÝ KRAJ :

Ve středu odpoledne se začnou nejprve na severozápadě a západě Čech objevovat bouřky na zvlněné studené frontě. V teplém vzduchu před frontou se mohou vytvářet bouřky také v oblasti Českomoravské vrchoviny. Později odpoledne a večer se budou bouřky rozšiřovat i na ostatní území Čech. Na jih Čech dorazí pravděpodobně až později večer nebo v průběhu noci.

Ojediněle se vyskytnou velmi silné bouřky doprovázené nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h), přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm a kroupami.

 

Plzeňský kraj:

Předpověď na středu:  Příliv tropického vzduchu od jihozápadu vrcholí. K večeru začne počasí od západu ovlivňovat zvlněná studená fronta. Počasí (06-22 hod.): Většinou polojasno. Později odpoledne a večer od západu postupně přibývání oblačnosti s přeháňkami a bouřkami. Ojediněle intenzivní bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru. Nejvyšší teploty 31 až 34 °C, na horách 26 až 29 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách zesílí a v nárazech dosáhne rychlosti kolem 25 m/s.

 

Předpoěď na středeční  noc a čtvrtek:

Za zvlněnou studenou frontou k nám začne proudit chladnější vzduch od severozápadu. Počasí v noci (22-07 hod.): Oblačno až zataženo, občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejnižší teploty 18 až 15 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s v bouřkách zesílí a v nárazech dosáhne rychlosti kolem 20 m/s.

Počasí přes den (07-24 hod.): Oblačno až zataženo, ráno zejména na jihovýchodě kraje doznívající občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Během dopoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti, odpoledne polojasno. Nejnižší noční teploty 18 až 15 °C, nejvyšší denní 23 až 26 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s.

 

 

Jihočeský kraj:

Předpověď na středu:

Nad naše území proudí velmi teplý vzduch od jihu, během dne začne počasí u nás od západu ovlivňovat zvlněná studená fronta. Počasí (06-22 hod.): Skoro jasno, odpoledne a večer postupně oblačno, místy přeháňky a bouřky, ojediněle silné s kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru kolem 20 m/s. Nejvyšší denní teploty 31 až 34 °C, v 1000 m na horách kolem 27 °C. Slabý proměnlivý 1 až 4 vítr m/s.

 

Předpověď na čtvrtek a pátek:

Za studenou frontou k nám bude proudit chladnější vzduch od severu. V pátek se k nám rozšíří hřeben vyššího tlaku vzduchu.

Předpověď na čtvrtek (00-24 hod.): Oblačno až zataženo, občas přeháňky, na většině území bouřky. Odpoledne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 20 až 17 °C, nejvyšší denní 23 až 26 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24 hod.): Většinou polojasno. Nejnižší noční teploty 12 až 9 °C, nejvyšší denní 22 až 25 °C. Slabý severozápadní vítr 2 až 4 m/s.

(chmi.cz,www.pocasi.sumava.eu, red)

 

 

ŠUMAVA – POČASÍ ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 

——————————————————————————————————————————————————————-

 

Doporučení ke zmírnění následků jevů tropických dnů:

Omezit tělesnou zátěž. Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky. Nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. Věnovat zvýšenou pozornost i nemocným a starším občanům.

Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Vzhledem k vysokému riziku vzniku požárů kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

V oblastech zasažených ve středu přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů, podemletí komunikací apod.

Pro omezení škod silným nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.

Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu větrem uvolněnými předměty, pádem ulomených větví apod. a zásahu bleskem.