Maxima nepřekročí 23°C

Po vlně tropických veder, které zasáhly Šumavu v první polovině pracovního týdne, se ochladilo. Teploty přesahovaly 30°C nejen v nižších a středních polohách, ale i v horských polohách do 1000 metrů n.m. Teplotní maximum v Prachaticích bylo 32,0°C, ve Čkyni 32,5°C. Vyskytly se na dvou našich stanicích i tropické noci a to na Libíně a v Nicově. Naopak v mrazových kotlinách byly teploty kolem bodu mrazu, na Perle i slabě mrzlo. Studená fronta, která ukončila příliv tropického vzduchu, přinesla jen lokální srážky. Nejvíce srážek spadlo v okolí Kvildy a Filipovy Hutě, kde bylo zaznamenáno i silné krupobití. Na většině šumavských stanic však srážky nespadly při přechodu fronty žádné, červen je ve své polovině a můžeme zkonstatovat, že je silně srážkově podprůměrný. 

 

Sobota přináší zvětšenou oblačnost s teplotami mezi 13°C v horských oblastech, po 20°C v nižších polohách. Srážky se nevyskytují. Noc na neděli bude polojasná až jasná s teplotami 10°C až 6°C, v mrazových kotlinách kolem 0°C. V neděli bude polojasno až oblačno s ojedinělými přeháňkami a teplotami mezi 17°C až 21°C, v horských polohách kolem 14°C.

 

V pondělí i v úterý bude polojasná obloha s příjemnými denními teplotami kolem 20°C až 23°C. Noční teploty budou opět klesat pod 10°C, v horských mrazových kotlinách kolem 0°C. Beze změny zůstane počasí i v dalších dnech, polojasno až oblačno, ojediněle bouřky a teploty mezi 18°C až 23°C.

 

Dle portálu Povodí Vltavy je aktuální teplota Lipenské přehrady 23,4°C

 

foto (Pepa Jenšovský), text (ir)