kostel sv. Prokopa

V kostele našli záchody

Tentokrát se však nejedná o žádný archeologicky cenný nález, který by dokumentoval technickou vyspělost našich předků. Spíše je tento nález připomínkou nekulturnosti a vztahu bývalého režimu zvláště k církevním památkám.

kostel sv. Prokopa

Už od roku 2012 se pokouší skupina nadšenců ze Spolku pro obnovu kostela sv. Prokopa v Prášilech o obnovení této zničené památky.

Kostel byl postaven v letech 1802 – 1803 na místě bývalé kaple z roku 1756.

Po zabrání obce do vojenského újezdu (5.2.1952) byl přestavěn na kulturní dům – promítalo se zde, poté sloužil jako tělocvična. Kostel nebyl udržován, proto byl v 70. letech opuštěn a poté, co se začala naklánět věž, KS SPP Plzeň vydala 14.11.1977 souhlas se zbouráním, odstřelen byl 4.1.1979.

Po skrývce terénu pokračuje postupné odhalování většiny půdorysu kostela a následné zpevňování a doplňování odhaleného zdiva. Další část prací proběhla v sobotu 14. června, kdy byly odhaleny i výše zmiňované pozůstatky záchodů, z dob, kdy byl kostel využíván jako „kulturní dům“. Pozůstatky záchodů budou v této fázi zachovány jako memento, zrušeny budou až při dokončení úprav celého prostranství.

zachody

V další fázi rekonstrukce se bude doplňovat dlažba, v plánu je doplnění prostranství o malou zvonici a kapli. V letošním roce už by měla proběhnout i poutní akce u příležitosti svátku sv. Prokopa. Podrobnosti k celé rekonstrukci mohou zájemci získat na adrese:

prokopto.prasily@gmail.com

{gallery}susice/fotogalerie/14/prasily/{/gallery}

 

Text: doc

Foto: Vladimír Černý