Zlatý most se dočká opravy v září

O možnosti autobusové dopravy a posílení mostní konstrukce Zlatého mostu se začalo uvažovat v roce 2012.  Město Vimperk nechalo vypracovat projektovou dokumentaci, získalo stavební povolení,  v současné době končí druhé zadávací řízení na dodavatele této stavby.

 

Letos na přelomu dubna a května  měla být, podle původního plánu, akce realizována. Firma, která vyšla vítězně z výběrového řízení (Lesostavby třeboň a. s.), ale ze zakázky odstoupila (informovali jsme v článku ZDE), a tak se rekonstrukce mostu opět oddálila.

 

V dubnu bylo vypsáno nové výběrové řízení na dodavatele stavby, do něhož se přihlásili čtyři zájemci. Tři z nich ale nesplnili podmínky zadávacího řízení. O současné situaci více vedoucí odboru investic a údržby MÚ Vimperk, Ing. Michal Janče:

 

“Ve druhém zadávacím řízení podali nabídky čtyři uchazeči s tím, že jedna nabídka byla doručena po termínu, druhá neobsahovala požadované náležitosti a třetí překročila maximální nabídkovou cenu. Tyto nabídky musely být ze zadávacího řízení vyřazeny a zůstala pouze jediná, a to společnost Reno Šumava a. s. s nabídkovou cenou 730.454,00 Kč včetně DPH. Tato cena je o 31.955,00 Kč vyšší než nabídková cena v prvním zadávacím řízení.”

 

Kdy bude akce probíhat?

Předpokládaný termín realizace je od prvního do třicátého září letošního roku. Práce budou probíhat ve dvou etapách tak, aby byla zachována možnost pěší chůze přes Volyňku. V rámci první etapy bude rozebrána nosná konstrukce pod vozovkou a ponechána lávka pro pěší. Po dokončení první etapy bude rozebrána nosná konstrukce pod chodníkem s tím, že bude zajištěn průchod pro pěší přes dokončenou část. Po dobu výstavby zde bude platit úplná uzavírka pro automobilovou dopravu.“

 

Co ukázala prohlídka mostu? Jaké parametry konstrukce budou změněny?

Současná únosnost je 3,5 t, po rekonstrukci bude 18 tun. I kdyby nedošlo k posílení konstrukce mostu, musí město Vimperk, jako vlastník, zajistit údržbu mostní konstrukce, která spočívá v obnově protikorozní ochrany ocelových prvků, ochrany dřevěných prvků impregnací s účinky dlouhodobě preventivními proti napadení různými druhy dřevokazného hmyzu, dřevokazných hub a plísní a případné  výměně poškozených .

Z vypracované projektové dokumentace, v rámci které proběhla mimořádná prohlídka mostní konstrukce statikem panem Ing. F. Košánem ze společnosti PONTEX s.r.o., vyplývá, že nosná konstrukce pod vozovkou vykazuje povrchovou korozi bez oslabení a vlastník mostu musí odstranit tuto závadu  do 1 roku (tj. do 2014), a to opravou protikorozní ochrany stávajících nosníků. Nosná konstrukce pod chodníkem vykazuje také oslabení korozí a opět – vlastník mostu musí odstranit tuto závadu  do 5 let (do r. 2018), a to osazením nových nosníků (doporučení statika).“

 

Doufejme, že tentokrát nebude nic bránit tomu, aby byla rekonstrukce včas a řádně provedena a od října budeme chodit a jezdit po „novém“ Zlatém mostu.

-as-