Kaple na Paštích posvěcena

V sobotu 28. června ožil kraj v oblasti Paští nebývalým ruchem. Již od rána se sjížděli nebo putovali pěšky lidé ke  kapličce na Předních Paštích. Ten den se jich u kapličky zasvěcené Panně Marii sešlo bezmála 250 a postupně přicházeli  další poutníci během dne.

 

Emil Kintzl a paní Marie Malá přivítali návštěvníky jak z české nebo německé strany. Přítomní se dozvěděli o nové historii kapličky a zároveň  o úsilí nejen samotných “tvůrců”  stavby, ale  i lidí, kteří poskytli finanční prostředky na  její stavbu .  P.Tomas van Zavrel posvětil tuto novou kapličku. Zpěváci ze Sušice doprovodili slavnost  zpěvem . Zněly zde i písně v podání muzikantů z Německa v rázovitých krojích. Společně byla pak zpívána píseň “Na krásné Šumavě” . Doprovodnou akcí byla i výstava fotografií Vladimíra Černého z míst, kde se opět setkávají poutníci na obnovených místech v tomto kraji.

 

Hezkým počinem bylo i občerstvení ze stánku p.ing.K.Rendla, odkud se linula vůně koláčků, preclíků a jiných dobrot a kávy. Symbolicky byly předány klíče od kaple těm,kteří se nejvíce podíleli na její realizaci. Proběhla také sbírka  na údržbu tohoto místa a jiných aktivit , v tomto případě na obnovu základů sv.Prokopa v Prášilech. Přítomní byli  obdarováni krásně zdobenými perníčky.

 

Poděkování patří všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na této slavnosti na Šumavě.

{gallery}susice/fotogalerie/14/Paste/{/gallery}

Text i foto: Vladimír Černý